A kalandparkot elhagyva még "beugrottunk" a siklósi várba, ahol pont egy rendezvény nehezítette számunkra a belelélési lehetőségeket (nem egyszerű úgy elképzelni a Tenkes kapitányát, hogy közben mai musical-részleteket hallhatunk nem feltétlenül a legmagasabb színvonalú művészi előadásban). Ezért aztán főként csak a kínzókamra alkalmatosságai érdekelték a gyerkőcöket (a már említette musical-részleteken kívül), azok közül is a deres, ami akár Döbrögi uraságé is lehetett volna és amelyiken akár Ludas Matyi is fekhetett volna (egészen pontosan Imola szentül meg volt győzödve arról, hogy szegény Matyi ezen kapta azt a híres 25 botütést...). A siklósi vár nem túl hosszú körbenjárása után, már igazán kiéhezve érkeztünk meg Palkonyára, egy gyönyörűen rendben tartott mecseki művész-faluba, ahol Nóra várt minket, a Venezuelából hazatelepült kedves hölgy, egy isteni vacsorával. Nórát is Gyöngyinek köszönhettük, aki már korábban is járt ezen a vidéken és felfedezte ezt az idegenforgalmi "gyöngyszemet". Nórának van egy vendégszobája is (gyönyörű!!!), de főként abból keres egy kis mellékest, hogy a nála bejelentkezők számára főz egy finomat. A gyerekek fenséges bablevest kaptak és palacsintát, mi meg egy négyfogásos menüsort, jobbnál jobb étkekkel, mindezt még a kifőzdei árak alatt is, friss, helyi hozzávalókból, helyi borral (nem messze van Villány, amin sajnos csak áthaladtunk, de az ottani pincesor hangulatos látványa visszacsábít) és a háziasszony elképesztő történeteivel fűszerezve.
 Palkonya játszótere mellett állítottuk le a lakóautókat és gyorsan álomba merültünk.
Másnap korán kellett (volna) kelni, mert még az orfűi malom-múzeumban volt időpontunk egy jó kis kenyér-dagsztással összekötött idegenvezetésre és sétára. Kis késéssel meg is érkeztünk és leánykáink hamarosan nyakig lisztesen-tésztásan vigyorogtak a dagasztó-teknőnél állva, a begyújtott kenyérsütő kemence szomszédságában. Amíg a tészta aludni tért, megnéztük magát a malom-múzeumot is, ahol ismét nagyon érdekes tájékoztatást kaptunk az őrlési történelemről és helyi jellegzetéssegekről. Még futotta az időből egy kis erdei sétára is a Síkfőkútig, majd visszatérve, még a kenyérkék és kiflik megformázására is. A kisült kenyereket már sajnos nem tudtuk átvenni, mert sietnünk kellett haza (Emmának volt fellépése az osztállyal), de szerencsére Gyöngyiék megvárták és elhozták nekünk az igazán különleges péksüteményt, amit aztán napokig fogyasztottunk jóízűen, sőt egy cipót le is fagyasztottam és most ott vár a mélyhűtőben a megfelelő alkalomra. 

1 megjegyzés:
Hát igazán élménydús programjaitok voltak!
Ügyesen fedezitek fel Magyarországot!
Már várom,hogy Istvánka nőjön még egy picit,hogy mi is mehessünk ilyen hétvégi felfedező útra!Itt nálunk Erdélyben is gyönyörű helyek vannak!
Puszi,
Timi
u.i.azért a lisztes dagasztó lányokat még megnézném:))
Megjegyzés küldése