Pages

2013. október 22., kedd

Fél-fél nagykorúság

Zita születése után nagyon gyorsan arra az elhatározásra jutottunk, hogy szeretnénk megint gyermeket (hiszen olyan jól sikerült a "prototípus", jöhetett a sorozatgyártás....). Emma után én kissé megtorpantam az utódlási lendületben: egy részről, teljesen elteltem a két gyönyörű, aranyos leánykámmal, más részről, elég rosszul viseltem a kialvatlanságot. Emma ugyanis NEM aludt. Nem, és nem és nem. Amikor úgy éreztem, hogy akár már egy javasasszonyhoz is szívesen fordulok, csak aludjon végre (majd' másfél éves koráig nem aludt, sem éjjel, sem nappal...), hirtelen felindulásból elvittem homeopatához; és láss csodát: Emma nagyszerű alvóvá vált! No, ekkor mondta azt Zoli, hogy szerinte jobban tesszük, ha vissza sem szokunk az alvásra, hanem rögtön bevállalunk egy harmadik "porontyot". Egy darabig, és elég gyengén, még tiltakoztam, de igazából vágytam én is még egy kisbabára, bármit is zengedeztem fennhangon... Amikor anyukámmal megosztottam azon elképzelésünket, hogy akkor ismét bővítenénk a családunkon, először picit zsémbelt; igazából talán aggódott, hogy hogyan is bírom majd, bírjuk mi.
Ahogy kiderült, hogy ismét sikerült áldott állapotba kerülnöm, nagyon feldobódtam. No meg dolgoztam is éppen egészen sokat, így elég sokára sikerült a doktornőhöz eljutnom. Itt elsőre nem is, de másodjára derült csak ki, hogy a kissé kétes állapotú terhességem nemcsak, hogy igenis valós és erős, de ráadásul dupla....
No, fordult velünk egy nagyot a világ. Anyukám már régen nem az akármilyen családbővítés gondolata miatt aggódott, hanem értem és a bennem növekvő életekért.
Szerencsém volt, végig jól bírtam ezt a terhességet is, csak a 36. héten kellett kórházba vonulnom.
Klára és Imola születése csak számomra, számukra egyáltalán nem, volt viszontagságos.

Azon az őszi estén, kilenc évvel ezelőtt, egy gyökeresen új időszámítás kezdődött számunkra. Nemcsak nagycsaládosok, de ikresek is lettünk egyszerre, annak összes gyönyörűségével, és persze nehézségével.
Noha pontosan belémvésődött sok-sok pillanat a születésük óta, sok könnyes és rengeteg mosolygós emlék, valahogy mostanában kezdem felfedezni bennük az ikerségnek újabb és újabb vetületeit. És ezekkel együtt azt a különleges kincset, amit ŐK kaptak egymástól, azáltal, hogy együtt érkeztek.
Mintha most, kilenc évvel később, ismét fordulóponthoz érkeztünk volna. Látom köztük a szövetséget, az egyre erősödő összekötő szálakat, valami olyan különleges kapcsot, amit igazi csoda ilyen közelről megfigyelni. És csak megfigyelni tudjuk, ez a nemikreknek fel sem fogható, át nem élhető.

Nyilván volt, van és lesz annak sok hátránya is, hogy ikrek. Babakorukban például én nagyon megszenvedtem azt, hogy nem tudtam CSAK az egyikre figyelni teljes lényemmel, CSAK az egyiket vigasztalni, lelkifurdalás nélkül, csak egyet kényeztetni. Még akkor sem, ha a másik egy másik ölben érezte jól magát - mert az az öl nem az enyém volt. Most meg például gondés nehézség az, hogy túl könnyen összehasonlíthatóak (iskolai teljesítmény, társasozás, futás, bármi). De ezt mind-mind ellensúlyozza ez a megnevezhetetlen valami, ami egyre szembetűnőbb közöttük.

Tegnap hajat szárítottam nekik. Sok matricát kaptak a születésnapjukra (nagyon szeretik gyűjteni, cserélgetni őket), szerencsére (????) nem ugyanolyanokat, így próbáltak tárgyalni bizonyos tételek csereberéjéről. Lenyűgözve hallgattam őket - vitatkoztak, alkudoztak, nyávogtak és érveltek, de valahogy megint arra csodálkoztam rá, hogy mi ez a valami, ami ráveszi őket arra, hogy végül találjanak megoldást. Veszekszenek, de sosem bántják egymást.
A zsúrjukra, egyik játékként, készítettem egy kvízt, 25 kérdéssel, ahol a válaszok mindig azok lehettek, hogy Klára, Imola, mindkettő/egyik sem. Először a két csapat töltötte ki nagy viháncolások közepette, utána pedig leültettem a két Ünnepeltet egymásnak háttal, és felolvastam a kérdéseket. Értelemszerűen, vagy magukra, vagy a másikra hátrafelé, vagy mindkettőjükre kellett mutatniuk (vagy karba öltött kézzel ülni, ha az "egyik sem" volt a válasz). Jót szórakoztunk. Az utolsó kérdést szántam a sorozat "koronájának": "Ki a FŐNÖK?" És mindketten ugyanazt mutatták: Imola Klárát, Klára pedig saját magát!!!! Vicces volt. És tényleg úgy tűnik, hogy Klára a főnök, de jobban belegondolva, Imó tökéletesen megtalálja a számítását ebben a "kapcsolatban" (kötelékben? szövetségben?), és tulajdonképpen azért el tudja érni Kláránál azt, amit igazán akar. Tény, Imó könnyebben köt kompromisszumot. De az is igaz, hogy Klára egyedül vele szemben tud igazán megengedő lenni... :-)
Szóval.... Mostanában egyre többet gondolok arra, hogy túl azon a puszta nagy szerencsén, hogy van négy remek gyerekünk, igenis fel kell ismernem, hogy mennyire különleges az, hogy vannak köztük ikrek. Az Élet nagy palettáján egy nagyon különleges színfolt. Amitől többek leszünk mind a hatan.
És persze a Nagyszülők is. Anyukám például az aggódás mellé felvette a mérhetetlen nagy büszkeség mellényét is, amit az Élet talán úgy is köszönt meg neki, hogy elküldte neki a kicsinyített alter egoját Imola képében.... :-)

Nos, ilyesmik jutottak eszembe az újabb születésnap környékén.
Klára és Imola kilenc évesek lettek (október 17-én).
És én nem tudok "betelni" velük!!!! (sem... :-))
Ezeket a pólókat még ők nézték ki maguknak.
Teljesen találó, meg kell hagyni. És hát, azért
vannak egymás nyakában (persze Zita hátulról
tartotta Klárát, nem Imóra nehezedett a teljes súlya),
mert ők így ketten már 18 évesek!!! :-)

Nálunk már hagyomány, hogy a szülinapos(oka)t reggel terített asztal
és ajándék várja. Most ilyen volt.

ÖRÖM!


Egy kis reggeli gyertyafújás muffinokon és kakaós csigákon

10 megjegyzés:

Névtelen írta...

Szervusztok lányosok!
Nálunk ugyanez volt a sorrend, csak kicsivel nagyobb a korkülönbség a gyerekeink között. 12 volt a nagy 8 a kicsi, amikor megérkeztek az ikrek. Négy fiú, meg az apjuk és most már a majd 3 éves unokánk is. Szóval hat férfiember szeret és tudnak egymásról. Én vagyok a legboldogabb nő a világon, közben eltelt 21 év....
Nagyon nagy öröm volt olvasni azokról az őszinte, féltékenységet, irigységet nélkülöző pillanatokról, örömökről, amit átéltek az ikrekkel és átéltünk mi is. Nagyon nagy szerencsénk, hogy nevelhettünk "szóló" és iker gyerekeket is. Azt élem meg, hogy az a sok öröm, amit adtak nekünk és egymásnak határozza meg az életünket és az övékét is.

kedveslany írta...

Kedves Szitya! Most is sikerült elvarázsolnod. Annnnyira szeretem olvasni az írásaidat!!!
Egy csoda ahogyan élitek az Életet!!!Köszönöm szépen!
Nagyon sok boldog szülinapot kívánok a Lányoknak.
Szeretettel:Ági

sedith írta...

Gyönyörű, amit írtál. :) És tudom, hogy minden szó a helyén van.

Kicsit elkalandozok, remélem, nem haragszol meg érte... Szerintem sok házasságban is az utolsó kérdésednél kezdődnek a bajok. Amikor nem mindketten ugyanarra a személyre mutatnak főnökként, hanem mindenki saját magára. Amikor egyik vagy a másik nem ismeri el a társa vezető szerepét. És itt nem diktátorkodásra gondolok, hanem arra, hogy ki a család feje. Krisztám édesen fogalmazta meg egyszer: Apukám, te vagy a nagy főnök, anyuka a kicsi. De amikor te nem vagy itthon, anyuka is nagy. :) Szóval, ha nekünk tennék fel ezt a kérdést, biztos mindketten jól válaszolnánk. Teljesen megértem Imolát, és biztos vagyok benne, hoyg jól érzi magát így: megvan a maga helye a kettejük közötti viszonyban, és semmivel sem érzi megfosztottabbnak, alsóbbrendűnek magát azért, mert Klára a "főnök". Jól csinálják, csináljátok. :) Nagy ölelés mindkettőnek! :)

Dominika írta...

Boldog szülinapot a lányoknak! Csodás lehet nálatok szülinaposnak lenni!

Bartush írta...

Boldog születésnapot a lányoknak! Nagyon édesek!

Szitya írta...

Kedves "Névtelen"!
Micsoda öröm ilyeneket olvasni!!! Szép család lehettek!!!! További sok boldog "szóló" és ikres családos éveket kívánok!
Kedveslány!!!
Már megint olyan voltál, mint a neved: kedves!!!! :-)
Sedith!
Egy vezető mindig kell, különben csak sodródunk... :-)
Dominika! Bartush!
Köszönjük!!!

martine írta...

Olyan szépen tudtok ünnepelni! Isten éltesse Imolát, Klárát - és persze mindannyiótokat :)

Ditke írta...

Sok boldog szuletesnapot <gy utolag is! Nemsokara nekem is lesz 2x9-em :-)
Az ikersegrol meg amit irtal, minden szavaddal egyetertek :-)

Adibaba írta...

Annyira szerethetők ezek a lányok! Rendesen meghatódtam..
Te meg...hát Te meg fantasztikus édesanyjuk vagy, csodállak!

Legyenek továbbra is nagyon boldogok ezek a szuper iker-lányok, és velük együtt Ti is!

(Egyébként úgy rémlik, hogy pont egy éve olvasom az írásaidat :-)

khase írta...

Most sikerült végigolvasni a posztot, a lányoknak itt is nagyon boldog szülinapot kívánok még egyszer!!!
Igen, én is nagyon szeretem minden írásodat, de amikor a családról, a lányokról, az ünnepekről írsz, az mindig még inkbább meghat!!! Csodás családod van és nagyon jó lehet Nálatok gyereknek lenni :))))
A pólós fotó is szuper, no meg a reggeli ünneplés, egészen különleges a hangulata, ahogy még álmosan, sötétben előbújnak az ünnepeltek és gyönyörü megteritett asztal, gyertyák, ajándékok várják őket :))

Szép hetet Nektek!! Orsi