Pages

2014. június 4., szerda

Fáradt

Nálunk most már mindenki fáradt. NAGYON.
Sőt, kissé belefáradt. Hogy a gyerekek már nagyon várják a szünidőt, abban nincs semmi csodálkoznivaló. Habár, ma reggel azért eltátottuk Zolival a szánkat. Először azért, mert az Ikrek azt mondták, hogy nem írhatják fel a VAKÁCIÓ! betűit a táblára - legalább is a felkiáltójel nem került fel tegnap. Ó, mondtam nekik, hogy sebaj, akkor itthon pótoljuk, van nekünk is táblánk, még ha kicsi is. Felosztottuk úgy, hogy majd legyen hely mind a nyolc karakternek. Klári ezen azonnal fellelkesült, és szaladt is a füzetéért. Amiben - és itt jött a következő elképedés - legalább 10-12 variációs "rajz-tanulmány" volt a "VAKÁCIÓ!" minden betűjére. Kreatívabbnál kreatívabbak, és nem csak a (jogos :) ) elfogultság íratja ezt velem. Hogy ne lőjjem le Klári poénjait, csak egy nagy kedvencemet mesélném el: a felkiáltójelet úgy rajzolta le, hogy a hosszú rész egy hosszában szétterített bikini-felső és alatta a pontként pedig a bikinialsó. Zseniális. Végül nem az került fel a táblára, hanem egy felfordított fagyitölcsér és az abból kipottyanó fagyigombóc. Imó "Ó" betűjének alapja pedig egy mentőöv volt.

Szóval, hogy a gyerekek várják a szünidőt, az nagyon rendben van. Hogy mostanra fáradtak, talán az is. Bár itt azért már vannak fokozatok. Zitát már tényleg nem tudom, hogy honnan merített energiák tartják össze. Csak ámulok és bámulok. Tanul kitartóan (a gimnazista vizsgarendszer miatt, neki idén egy matek írásbelije és egy töri írásbeli plusz szóbelije volt). Tetszik, hogy azt mondja, hogy a tanulás a legfontosabb. És ez látszik az eredményein is. Gyakorlatilag kitűnő lesz, rengeteg befektetett munka eredményeként. Emellett szinte lazán tette le fuvolából az alapvizsgát. Csak azért szinte, mert amikortól már nagyon szükséges lett, mindig szakított erre is kellő időt, még akkor is, ha ettől még tovább, késő óráig, tanult utána. És hát, még ott a vívás is, amit hatalmas hőfokon űz most. A sima edzések mellett még rátesz magánszorgalomból is pár lapáttal - és ennek is van eredménye. (Pl. most a hétvégén a korosztályos országos bajnokságán dobogós, harmadik helyezést érte el).
A másik három gyerek is belehúzott az év végére, mégha nem is ilyen látványosan és nagy mértékben is, mint a nővérük - de ez persze egyáltalán nem is elvárás. Emma és Imola tanulmányi eredményein lesz még mit javítani az elkövetkezőkben, de annak örülök, hogy a sportban mindkettő rátalált az örömforrásra. Emma röpis ügyessége lenyűgöző, Imolánál még nem tudni a kard tekintetében, de az már nagyon jó jel, hogy imád járni, ki nem hagyna egy edzést sem.
Emma már két éve röplabdázik - idénre kiderült, hogy számára ez
egy hatalmas szenvedély lett - imádja és ügyes is. Jó ezt látni!
 
Egy csapattaggal (itt éppen az iskolai csapat tagjaiként, de amúgy
klubtársak is) és az Emma által hurcolászott, a csapat mezébe
öltöztetett kabala-rénszarvassal. VIDÁMSÁG
 
 
 
Kicsi a bors, de erős.... :) (ráadásul mostanság egészen sokat nőtt ez
a "kicsi bors")
Szóval, hogy ők fáradtak, az rendben van. De mi, szülők is. És nemcsak azért, mert ezeken a megpróbáltatásokon a mi intenzív segítségünkkel és biztatásunkkal jutottak keresztül. Ami engem illet, én most úgy érzem, hogy nagyon elfárasztott az utóbbi időben maga a szülői lét. Az aggodalmak, az izgulás, a sorozatban felvetődő egyáltalán nem elhanyagolandó és elhanyagolható problémák, a hosszútávra is kiható döntések meghozatala vagy meg nem hozatala. Sajnos, eljött az a pont a blogírásomban, amikor már nem tárhatom az erre tévedő olvasó elé, hogy pontosan mik is ezek a gondok - mert nem hiszem, hogy örülnének az érintettek. Van benne iskola, lélek, edzés, szerelem és barátság (vagy annak hiánya), egészen eredetien megkomponálva. Hogy ehhez még hozzáadódik a minisztériumi munkám kapcsán érkezett teljes foglalkoztatottsági bizonytalanságom, bizony azt eredményezi, hogy egy részt nagyon hamar úgy érzem: hulla fáradt vagyok, aludnom kell, más részt sokszor úgy kelek, hogy jaj nincs kedvem. Nincs kedvem a naphoz, a megoldandó feladatok megoldásához, a kihívások legyőzéséhez. Hanem vágyom egy feladat- és kihívásmentes, láblógatós, későig alvós, NYUGODT időszakra.

Nem tudom, hogy megadatik-e. Valahogy az a gyanúm, hogy ahogy érnek be a lányok a tizenéves korba, úgy "sűrűsödik" az életünk a szó összes, elvont és elvonatlan értelmében. Kicsit tartok tőle, hogy ez alól a nyár sem kínál majd igazi feloldozást.

Szóval, ez egy ilyen fáradt bejegyzés. Nem megkeseredett vagy elkeseredett, sem feladós vagy lemondós, hanem FÁRADT.
Ó!
(mint a VAKÁCIÓ! felirat jelenlegi "állapota")
Ezen a képen talán látszik valamennyire a bejegyzésben
oly' gyakran emlegetett FÁRADTSÁG

És íme egy ok, amiért Zita fáradt lehet: a vívás. És több ok is, amiért
vidám lehet: szép eredményt ért el és a barátnőivel lehet! :)

15 megjegyzés:

Névtelen írta...

Hmmm....kis fiatal sportolók :) Gratula !

Tomi

Vivi írta...

Kedves Szilvi! Talán még nem is írtam Neked, bár rendszeres olvasód vagyok és régóta követlek... Biztos vagyok benne, hogy hamarosan erőre kapsz, mert el tudom képzelni, hogy fáradt vagy. Nálunk két fiú gyerkőc van, de ők is nagyon igénylik az energiákat, csak sejtésem lehet, hogy a 4 lányhoz mennyi energia kell az örömök mellett persze, amit olyan jól szoktál érzékeltetni :)... Szóval csak annyit akartam írni, hogy sok erőt neked, a nyár biztos pihentetőbb lesz :)...Szép napokat Nektek: Vivien

Névtelen írta...

Szia Szilvi! Én is már nagyon rég óta "zugolvaslak" és már motoszkál egy ideje a fejemben, hogy megírjam, pár hete láttam a férjed meg a legnagyobb lányod a belvárosban, szerintem versenyre mentek, mert Zita edzőruhában volt és el kell, hogy mondjam, ahogy mentek egymás mellett az utcán teljesen látható volt az a szeretetteljes családi légkör, amiben Ti éltek, szóval nagyon megéri a sok-sok energia, amit a lányok nevelésébe fektettek....de ezt Te is tudod
Üdv.: Vica

Szitya írta...

Tomi! :)
Vivien! Köszönöm, hogy írtál és azt, hogy bátroítottál. Nagyon jól tudnak esni az ilyen szavak - főleg ilyenkor. :)
Vica! Elgyengültem attól, amit írtál! :) (Biztos a Király utca környékén volt ez egy hétvégi napon, ugye? :) )
Üdv mindhármótoknak,
Szilvi

Dominika írta...

Szilvi, nálunk is ez a helyzet. Legalábbis Kristóffal és velem. Rékunak meg sem kottyant a tanév, de Kristófnak már sok, és én is kezdek fáradni.
Az arcodon meg semmi nem látszik! Tök jól nézel ki!!! ;)

Névtelen írta...

Igen, azon a környéken volt, meg is bámultam Őket,kellett egy kis idő, mire kapcsoltam honnan ismerősek...
Vica

Szitya írta...

Dominika!
Biztos, hogy nem kell neked szemüveg? :)
Amúgy köszi!!!!!
Vica: :)

dori írta...

Szilvikém!
Látod, már nagyon régen megírtam Neked, mit mondott nagyanyám: "Kis gyerek kis gond, nagy gyerek nagy gond"... de Ti ügyesen kezelitek a 4 lány "gondját"!
Kitartást kívánok a hátralevő pár naphoz! A szünetben jó lenne, ha a lányok is írnának valamit,nehogy lemaradjanak olvasóitok a történésekről! Üdv: Dóri

MJ írta...

Joggal lehetsz büszke! Gratulálok mindnyájatoknak s kívánok élménydús nyarat, kellemes pihentető napokkal. :)

Az érem egyik oldala írta...

Szia Szilvi!

Nagyon ügyesek vagytok mindahányan!
De Zitán ámulok és bámulok! Kitűnő, és fuvola és vívás dobogó!
És annyira tetszik nekem, hogy kamaszként ilyen értelmes céljai, időtöltései vannak!
Csúcs, és tényleg szeretnék neki gratulálni a kitűnőhöz, hisz tudom nem is általános kitűnő, hanem ez már kisgimis kitűnő!

Kívánom, hogy az a kevés idő, amit e hétvégén is pihenéssel tudsz, tudtok tölteni, valahogyan érjen fel két héttel!
Normio

F Rita írta...

SKedves Szilvi!
Szívből gratulálok a lányokhoz! Számomra egészen elképesztő, hogy ennyire sok területen ilyen szépen teljesítenek, de még elképesztőbb, hogy te ennyi mindent tudsz koordinálni. Nálunk jóval kevesebb a külön elfoglaltság (na jó, eggyel több a gyerek), de nem hiszem, hogy tudnámőket minden területen ilyen szépen motiválni. Mert biztos kell az úő elszántságuk, lelkesedésük is, de az, hogy a számukra örömet adó elfoglaltságokat megtaláltátok, ahhoz ti, a szülők kellettetek. Meg ahhoz, hogy ilyen parádésan teljesítenek. Kicsit elszégyelltem magam, nálunk most nem ilyen nagyon fényesek az eredmények..

Én is nagyon fáradt vagyok. És mióta dolgozom, mindig várom nagyon a nyarat, mert szerencsés vagyok, és sokkal kevesebb munkám van, mint év közben, és sokkal többet lehetek a gyerekekkel. És ez olyan jó!

Villő írta...

Csak annyi, hogy tudom, hogy fárasztó, de még egy ilyen fáradt bejegyzés is tud erőt adni. Mert nagyon tele van élettel azért. Köszönöm, hogy olvashatlak!
(Lehet, hogy fakír vagyok, de úgy vágyom már erre a fajta fáradtságra, így 1,5 kölyökkel és egy megint rettenetes éjszakával a hátam mögött. :) )

Szitya írta...

Kedves Normio!
Én is csak ámulok és bámulok Zitán! :)
Kedves F Rita!
Hát, azért, ha még egyszer megnézed, nem állítom, hogy mindenkinek minden jól megy.... :) De annak mindenképpen örülök, hogy van mindenkinek valami, a sulin kívül, amit szívesen és nagy erdőbedobással csinál!
Kedves Villő!
Látod, én meg veled cserélnék.... Hogy várhassak egy babát, hogy gügyöghessek, babakocsit tolhassak, apró talpacskákat puszilgathassak...
Kedves MJ!
Köszönöm!
Kedves Dóri!
Nem tudom, hogy kaphatóak lesznek-e ilyesmikre a lányok, de tehetek egy próbát!
Üdv mindenkinek és köszönöm az összes kedves hozzászólást!
Szilvi

Kriszti írta...

Klára megírhatná versben is:-)

Szitya írta...

Kriszti!
Ezt éppen nem - de tegnap megint hazahozott egy olyan kis vers-szösszenetet, hogy gondoltam is rá, hogy lejegyzem ide. Ismét zseniális lett. :)