Pages

2012. augusztus 27., hétfő

Közérdekű

"Ez a rovarok évezrede lesz!"- szokta mondani komoly tudományossággal és kevés rizikó-vállalással az én drága "Uram".... Hát. Valami biztos elkezdődött, és ennek a megállapításának kissé cifrán adott az imént is hangot, amikor is, nagy örömmel lépett oda a szépen letakart tálhoz, rajta Anyu isteni almás pitéjével, majd felfedezte, hogy ellepték a hangyák. A hangyák, "akikkel" már hetek óta küzdünk. Mindig felporszívózzuk őket, mindig letöröljük őket, sütőport is szórunk az általunk vélt forrás(ok)hoz, elpakolunk mindent, ami hívogathatná őket (ez alól, sajnos kivétel volt a pités tál, mea culpa...), és ők rendületlenül visszatérnek... Egyébként gyakorlatilag minden nyár végén. Aztán ősszel, az esőzések érkeztével, eltűnnek. Addig meg nap, mint nap bosszantanak. Vegyszert pedig nem nagyon merek alkalmazni, lévén, hogy konyháról van szó.

Aztán... A Balatonon minden reggel pókhálózással nyitottunk (főleg kint, de bent is), hogy estére már ismét behálózzanak minket, illetve a házat. Jótékonyak voltak ők, tulajdonképpen, hiszen az ugyancsak inváziószerűen érkező árva-szúnyogokkal laktak jól. Mondhatni "degeszre zabálták magukat" - Zoli néha hosszasan kísérte figyelemmel egy-egy ízeltlábú étkezését. Az árva-szúnyogok lárvái egyébként minden augusztus második felére kissé élvezhetetlenné teszik a fürdőzést, mert ott lebegnek a víz felszínén - tömegével. Van, akit nem zavar, van, aki viszolyog tőlük. A mi családunkban akad ilyen is, olyan is.

És végül.... Sajnos, az idén nyár végére a saját bőrünkön kellett megtapasztalnunk azt az azóta feltárt tényt, hogy a jó hosszú, száraz melegnek köszönhetően, a tetvek is ellepték az országot - és a fejünket. Gondolkoztam azon, hogy most ezt rögzítsem-é avagy sem, hogy ez most szégyellnivaló, avagy sem. Arra jutottam, hogy nem szégyen. Bárki, akinek elmeséltem a kálváriánkat, azzal nyugtatott, hogy náluk is, meg a barátnál, szomszédnál, ismerősnél, rokonnál is.... Sőt! A gyógyszertárakban bizonyos készítményekből ki is fogytak, mert "úgy viszik, mint a cukrot mostanság". 
Ezért úgy döntöttem, hogy leírom a mi tapasztalatainkat, hibáinkat és próbálkozásainkat, hátha ez segíthet másoknak is. Nem vagyok egy nagyon közérdekű-beállítottságú blog, mert elsősorban emléknek szánom soraimat, de ez most két légy egy csapásra: a lányok számára ez is egy felejthetetlen élmény lett, még ha el is lettek volna nélküle. Szerencsére senki sem élte meg drámaként....

Szóval. Az első és legfőbb hibámat ott vétettem, hogy nem észleltem a problémát időben. Illetve a problémát (erős viszketés) igen, de az okát nem. Nagyjából van elképzelésünk, hogy honnan származhattak az első apró vérszívók, de mivel nincsenek felcímkézve, nem szeretnék alaptalanul "gyanúsítani" senkit. Mert nincs értelme, egyébként. Nézegettem én néha Imola fejét (ő hozta be ezt a cuccot családunkba), de nem láttam/találtam semmit; igaz, nem is nagyon néztem utána, hogy mit is kéne esetleg látnom. Pedig, most már tudom, az összecsípkedett, és ezáltal piros foltos nyak egy komoly tünet. A vakarózás is persze. Egy darabig a melegre fogtam, aztán pókra és egyéb állatkákra, aztán valami kiütésre, allergiára (a fenistilre pl. enyhült). Közben én (!) is elkezdtem vakarózni, majd Klára és végül Zita is, Emma nem. Addig, amíg egyszer csak, Klára kiszőkült hajában észre nem vettem egy-két bestiát. 
Amit ilyen esetben látni kell: apró, 0,5-3 mm-es, mászkáló, fekete bogárkák a fejbőrön, és a hajszálakon pedig hosszúkásabb alakú korpaszerűség, ami nem jön le egyszerű fejrázással, vagy vakarással. Alaposabban megnézve azért van még egy dimenziójuk, tehát, a kissé gyakorlottabb szem már nem téveszti össze a korpával. Ezek, ha fehérek, akkor a serkék, ha barnásak, akkor a bábok(?). Ha jól értettem, akkor a serkékben már nincs "élet", a bábok is legyilkohatóak a különböző irtószerekkel, de nem esnek ettől le, tehát rajtunk maradhat a frász, hogy vajon tényleg nem élnek már, vagy pár nap múlva (5-9, ez forrásonként változott) kikelnek-e.

Mit tettem azután, hogy magamhoz tértem a sokktól? Imolát is megnéztem, és most azonnal láttam a "látnivalót".... Kissé kiborulva legbelül, de azért látszólag kellő higgadtsággal mentem be az első útbaeső gyógyszertárba. A hölgy teljesen kedves volt, megerősített a gyanúmban, a leírásom alapján, és adott két szert. A Nittyfort és a Neemosan-t. A Nittyfor a régi, "klasszikus", alkoholos tetűirtószer. Volt már hozzá "szerencsénk", mert akadt pár riasztás már az oviban, amikor is ezzel a szerrel megelőző jelleggel bekentem az esetleg érintett gyerek(ek)et, és ez mindig elegendő volt. Mindazonáltal, van olyan barátnőm, aki azt állítja, hogy a tetvek már teljesen immúnisak erre a szerre, sőt, jót lakmároznak belőle.... Mások pedig azt állították, hogy ebből egy kezelés is elég, és soha többet nem lesz tetű a fejen... Hát.... Így aztán nem bíztam magunkat erre az egy szerre A Neemosan előnye, hogy nem mar annyira, és hogy adnak hozzá egy kis fésűt, amivel elvileg le lehet szedni a serkéket a hajról. Hát, haja válogatja. Imóé, amelyik vastagabb szálú tényleg megfelelő volt, Klári vékonyszálú haján viszont nem tudtam használni. Emmáén sem nagyon. Mert persze rajta is találtunk. Sőt! Zitát haza kellett hoznunk a táborból (ahol aztán mindenkinek be kellett magát kennie ezzel, de még így is úgy tűnik, hogy sikerült azért átajándékozni egyet-kettőt...), habár a tábori edzők és a szálloda is (!!!!) túlzásnak tartotta ezt az óvintézkedést! 

Itthon aztán naponta kétszer kezeltem a lányokat. Még újabb szereket is kerítettem. Például a Picksan-t is használtuk, amihez egy nagyon jó, fémfésűt is adnak, és a Paranit termékcsaládról is jó visszajelzéseket hallottam a hozzánk hasonlóan jártaktól. A Paranitból a spray a jobb, mert a "lotion" olyan olajos, hogy Zita hajából ötödjére jött ki.
A szerek közül a Nyda nevűt nem sikerült beszerezni, pedig állítólag az most a legújabb és leghatékonyabb; és nem használtam még egy másik barátnőm által ajánlott Pedex-et sem. De fogom, a következő egy hónapban, minden hajmosáskor, hogy még véletlenül se jusson eszébe egy kósza serkének sem, hogy kikeljen.

A napi két kezelésbe természetesen benne volt az is, hogy a hajukat tincsenként (néha szálanként!!!) végigbogarásztam, lehúztam a serkéket. Élő tetűt a második nap estéjétől már senkiben sem találtam. Serkéket viszont.... Naponta kb. 6-8 órát töltöttem ezzel. Kimerítő volt. Emellett naponta húztam ágyat (az első három nap), az ágyneműt nagy hőfokon kimostam, a napon szárítottam (még szerencse, hogy jó idő volt!!!), majd kivasaltam. Ugyanígy jártam el a törülközőkkel, amiket egy-egy (hajmosós) használat után már cseréltem is. Kiporszívóztam alaposan a szobákat, ágymatracokat, plüssöket, ágyneműket. Mivel a tetvek a szélsőséges hőmérsékletet nem bírják (kár, hogy a 40 fok még nem az nekik....), ezért a lányok párnáit a mélyhűtőbe tettem a biztonság kedvéért. Ahogyan a használt fésűket, hajkeféket, hajgumikat és csattokat is. Este hullafáradtan dőltem az ágyba, és álmomban is serkéket szedtem....

Mivel a tetvek nem szeretik a festett hajat (és pechemre, nekem pont hatalmas lenövésem volt a "támadás" idején), így én még egy hajfestéssel is megtoldottam a saját "kezelésemet". Drága fodrászunk, Petra, kijött hozzánk, hogy ezt megtegye. Klára már régóta tervezte haja határozott megkurtítását, így ez most remek alkalom lett erre. Hát, az ő haja lett a leghamarabb serkementes is. Ráadásul, szerintem a személyiségéhez legjobban passzoló frizurára akadt így rá. Imola is hajlandó volt engedni a hosszából, noha nem annyit, hogy számottevően segítsen az én napi szenvedéseimen... :-)

Zoli is lekezelte magát preventíven, mert érdekes módon, ő megúszta.

Amit megtudtam - ha jó forrásokat olvastam, hallgattam: a tetvek 24 óra után elpusztulnak, ha nem kapnak "friss vért". A tetű nem tud repülni, még csak nem is ugrál. Ha két hajzat összeér, át tud mászni, és "remekül" kapaszkodik. Nem okoz és terjeszt betegséget, a viszketésen és kissé égető érzésen kívül semmilyen problémát. Tévhit, hogy a koszt szereti. A serkék nem tudnak átmászni egyik hajról a másikra, csak az élő állatok. Tehát, ha biztosak vagyunk abban, hogy csak serkék - és vélhetőleg "halott" serkék, illetve "bábok", ez nem tiszta teljesen a számomra - vannak a hajon, nem veszélyezteti a környezetet. De ajánlott, hogy legyen két hajmosás között mindig "kezelt" a fejbőr, a biztonság kedvéért. Állítólag úszni tudnak a bestiák, így óvatosan! Uszodába, vízbe esetleges serkékkel azért se menjünk, mert leázik a szer és védtelenek lehetünk....
Vannak, aki totál bepánikolnak a tetű szó hallatán, mások pedig már szinte túl lazán veszik. Én ugyan pánikba nem estem, de éreztem, hogy egy kálvária-jellegű időszak vár rám. Eltaláltam.

Összegzésként még arra hívnám fel a figyelmet, hogy szégyen vagy sem, ciki vagy sem, igyekezzünk mihamarabb jelezni a tetvességet mindazoknak, akikkel valamilyen kapcsolatba keveredtünk a vélt "tetves" időszakban, mert károkat is okozhatunk, de legalább is kellemetlenségeket.

Végül. A csajok klasszak voltak. Különösebb zokszó nélkül bírták a megpróbáltatásokat, kezeléseket, állandó hajmosásokat, napi ágynemű föl-lehúzásokat (segítettek) és az órákig tartó "bogarászást". Mondjuk, egy-egy kisebbfajta DVD-maratont megejtettek ilyenkor, de ez talán nem gond....

(Kíváncsi lennék, hogy más hogyan járt ezzel a kellemetlen jelenséggel, és arra is, ha esetleg valami nem valóst állítottam a tetvekkel kapcsolatban... Nem szeretnék senkit rosszul informálni, ezek a mi tapasztalataink, a mi utánajárásunk, lehet, hogy nem teljes, nem elég alapos, vagy hagytuk magunkat félrevezetni.)

21 megjegyzés:

ingyom bingyom írta...

Kedves Szilvi a hangyára van egy nagyon jó irtószer. Két három darab kis műanyagházikót (ez egy fel-vagy leragasztható lapos műanyag kb.gyufaskatulya méretű, nem is kell, hogy látható helyen legyen) kell kihelyezni (szép fehér) a járatok közelébe és két három hónapig ott tartani. A hangyulik beviszik a bolyba a mérget és kipusztul az egész népség.
Többfajta kiszerelés létezik pl. a Protect fáraóhangya írtó csalétek.
Ne félj tőle muszáj!
Ne haragudj, hogy nem írtam, de egy kicsit elkámpicsorodtam, mert nagyon kedves tanácsot adtál a tanodára vonatkozóan, csak a bibi ott van, hogy nem én vagyok a szülő, a kisfiú, meg valószínűleg a többi gyerek is a szentmihályi iskolába fog járni.

A hangyairtáshoz hajrá! Harcoljatok!
Biztos úgy is ki tudod helyezni, a csalit, hogy a kutya nem éri el!

JuditAu írta...

Nalunk a tetu visszatero "vendeg". Szerencsere az en fejemet nem szeretik (nyilvan a festett haj miatt), de Timinek mar ketszer vagy haromszor volt, Tominak meg epp nehany hete irtottam ki. Erdekes, hogy Tominak meg csak nem is viszketette a feje, de a kis szoke, rovid hajaban meglattam a kis fekete gaztevoket.
Itt nem csinalnak belole nagy ugyet, az eghajlat maximalisan kedvez nekik.
Az irtoszereken kivul en azt ajanlom, hogy a lanyoknak legyen osszefogva a hajuk, ha kozossegbe mennek, es a hajlakkot sem csipik a tetuk, szoval azt is fujhatnak. Nyilvan tokeletes vedelem nem letezik. (ahogy irok rola, mar elkezd viszketni a fejem...) :D

Dominika írta...

Nálunk is volt tetű, Réku hozta a suliból. Én is úgy éreztem először, hogy ez mennyire ciki, meg hogy tabu. Sokat szenvedtünk vele, főleg a bogarászással, meg a serkék eltávolításával. Volt, hogy Réku már sírt, hogy mikor hagyom abba végre. Mi is vettünk minden félét, de a hajösszefogás tényleg jó ötlet.

Unknown írta...

A tetű Angliában is gyakori jelenség. Vegyszerrel nem is nagyon küzdenek. Sokan hagyják ... :S Pláne, hogy már hozzászoktak a dögök.

Ellenben itt lehet kapni egy szuper fésűt, ami a tojásokat is kiszedi. Komolyan zseniális.

Egy hajmosás hajbalzsammal, utána átfésülöd nagyon alaposan ezzel, esetleg másnap megismétled, ha még viszket a feje és kb. ennyi. Nálunk általában 1 alkalmas fésülés eltünteti az összes dögöt.

De amint a gyerek a fejéhez nyúl, én már ugrok.

Ez az a fésű: http://www.amazon.co.uk/Nitty-Gritty-Head-Lice-Metal/dp/B001PML6Y6/ref=sr_1_1?s=drugstore&ie=UTF8&qid=1346063056&sr=1-1

Szitya írta...

ingyom bingyom!
Már miért haragudnék? Mindenki maga mérlegel, hogy mi is a legjobb neki és/vagy a gyerekének. Még így is három osztály indult...
Köszi a hangyairtótippet!!!

Szitya írta...

Judit, Dominika és Hella!
Nekem is úgy tűnik, hogy egyre kevésbé csinálnak nagy ügyet ebből az egészből. Hiszen nem lesz senki beteg tőle... És már régen nem kötik össze a koszos ember képével... Mindazonáltal, eléggé idegesített a dolog, és még most sem vagyok teljesen nyugodt.

Dius írta...

Nálunk tetű még nem volt, ellenben évente minimum kétszer rühesek a gyerekeim. Ez sem kevésbé cikis téma, ráadásul olyankor nem mehetnek közösségbe sem, mert az bizony fertőz...
És igen, a tetű a tisztaságot szereti, nem a koszt. Ahogy a rühatka is.
Gyerekkoromban egyszer volt az én fejemen, sosem felejtem el, épp a karácsonyi szünetben. Kábé ugyanez volt, mint amit Te leírtál, órákig tartó bogarászás, ráadásul itt voltak az unokatesóim is, úgyhogy itt is mindig mind a négyünket kellett (ketten ráadásul jó göndör hajjal), még az orromban van a tetűirtó szaga. Brrrr... Jó, hogy túl vagytok rajta,és remélem soha többet...

azAnyja írta...

Szia Szilvi!
Én (mi) a Húsvétot "ünnepeltük" tetvezéssel, majd, hogy jól üljön a dolog, és a vízhasználati számlánk is jól mutasson, a május elejét is. Oviból jött, tarolt. Áprilisban ugyan vaklárma volt -elvileg, de ma már nem vagyok biztos benne-, a védőnő és az ÁNTSZ-alkalmazott szerint is inkább csak kenyérmorzsa volt az a két darab serke. Májusban már nem.. Ugyan bepipultak rám az intézményben, amikor rögtön azt kérdeztem, hogy ha most is kenyérmorzsa, hozhatom-e másnap a lányomat újra? Húsz percig álltunk a tér közepén, két csoportnyi óvodás és 5 fő személyzet kereszttüzében, kiközösítve, és se az óvónő, se a dadus nem találta a telefonban beígért csapatnyi ellenséget a lányom fején.. Na, ez volt nekem a rossz élmény. Az idegesség és a pánikszerű, azonnali mosókúra csak tetézte. Most már nyugisabb vagyok, ha jön, megoldjuk. Örülök, hogy Te is azt írod, Neked is azt mondták, nem terjeszt betegséget, csak vért szív. Tervezem, hogy beszkennelem az itteni ÁNTSZ ismertetőanyagát róla, hátha másnak is jót tenne. Pozitív élmény volt mindkétszer az ottani hölgyek viselkedése, kedvessége, bíztatása. (A védőnőnkben pedig most sem csalódtam:))

Ennyi bevezető után azonban jöjjön, amiért írni kezdtem: A tetű nem bírja az illóolajat. Rühelli a Levendulát, a Fahéjat, a Szegfűszeget és az Eukaliptuszt is. Tehát ha úgy adódik, keverj a samponotokba hajmosáskor pár csepp illóolajat, vagy csöppents 1-2 cseppet a gyerekek cipőorrára az otthonról való elindulás előtt. Ha sikerül, teszek ide illusztrálás végett két linket is.

1. http://www.illoolajok.hu/index.php?option=com_customproperties&task=tag&tagId=171&Itemid=28

2: Ha az előző cím második linkjére kattintasz, egy videjót is találsz a lap alján arról, hogyan terrorizálja az illóolaj a tetvet: http://www.illoolajok.hu/gyerekkori-problemak/fejtetu/fejtetu-irtasa-illoolajokkal.html

(ha írhatok ilyet, próbáld a receptúrát elsajátítani belőlük. illóolajat lehet ugyanilyen jót olcsóbban is kapni máshol)

Igen, meg kell jegyezzem, mi a Pedex-szel kezeltük magunkat mindkétszer, sőt, július elején is, amikor megint fülembe jutott, hogy miért vannak kevesen a csoportban. Utána kaptam az ötletet, és azóta hordozgatok magammal levendula illóolajat.. Méhcsípésre (http://fecsegotipego.blogspot.hu/2012/08/mehcsipes.html; http://fecsegotipego.blogspot.hu/2012/08/mehcsipes-illoolajok.html) tényleg zseniális :))
Állítólag az eukaliptusz-cseppes cipő kullancs kullantása ellen is jó. Ha már a rovarok évszázadánál tartunk...

És bár eddig "csendes" olvasód voltam, ezt mindig örömmel tettem. Köszönöm, hogy olvashatlak. Szép hetet Nektek!
Üdvözlettel: Vágó Barbara

Szitya írta...

Hú, kedves Barbara!
Nagyon szépen köszönöm a hosszú hozzászólást, az illóolajas "trükköt" pedig jól észben tartom, főleg ha a kullancsok ellen is véd, mert tőlük igazán félek...

MJ írta...

Próbáld meg hangyák ellen a "piretrin" nevű port. Ez egy növényi kivonat, melegvérűekre teljesen ártalmatlan és rovarokra is csak riasztó hatással bír. Vonulási útvonalra kell kihinteni. Akár konyhabarátnak is mondhatjuk. :)

Szitya írta...

Köszi MJ!!!!!

Erika írta...


Mintha magunkat olvastam volna... Elsős lányunk tavasszal hazahozta, azután folyton volt tetűje valakinek, leginkább nekem, mert én bújok vele össze néha.:) Ugyanez a takarító-ágyneműcsere-plüssjáték-stb kálvária ment heteken át... És tudod, mi vált be a legjobban? az egyik szer alapanyaga kókuszolaj és eukaliptusz, na én ezt nem vettem meg, hanem kikevertem, levendulával, teafaolajjal, és szemmel láthatólag kidőltek a kis dögök!:) a pedexes kezelés után még táncikáltak is... Szóval ez megfullasztja őket, és 3, hetente ismételt kezelés meg serkeszedegetés után eltűntek. Addigra július vége lett....
Iskola-időszakra pedig illlóolajat ajánlok én is, kis vízbe keverve, spricnis flakonba téve minden reggel fújni egyet a fül mögé, hátha ijedten menekülnek majd a tetvek.:)
Azért tudod, Szitya, tök jó, h ezt leírtad, mert megnyugszik az ember, hogy nemcsak vele van ilyen... mi is rengeteg mesét néztünk, a derekam leszakadt a serkézés időszaka alatt, halomban állt a mosnivaló ágynemű állandóan... utáltam. És szégyelltem magam, pedig igazán nincs miért, és talán egyre inkább belátja ezt a világ:)

Szitya írta...

Erika!
Ez különösen jól esett, mert ugye én is megrágtam párszor,hogy most akkor írjam-e vagy sem. Csak általában (egy meglepő kivétellel) mindenki jól reagált a hírre, és nem kezdte el megkérdezni, hogy szoktunk-e egyáltalán mosakodni... :-)

Babi néni írta...

Nálunk is többször volt már riasztás, de hál'istennek igazi kis ízeltlábú még sose. Pedig minden ilyen riasztáskor rettegek, hogy már az én hosszú hajamban is van. :o) Persze fiúkkal könnyebb a helyzetem, mert náluk egyszerűbb a megoldás. :o)

A másik ilyen tabutéma: a cérnagiliszta viszont előfordult a nagyoknál, szóval a mosási procedúra ismerős. Meg az ótvar is, elvakart ekcémán. :o(

És totál igazad van, nem hallgatni kell róla, hanem normálisan kezelni a helyzetet, hiszen a fertőzött gyerekekről visszakerülhet az egész cucc.

Babi néni írta...

Ja, és nem tudom, igaz-e, de állítólag a szódabikarbónától felpuffadnak a hangyák és kimúlnak. Én a fehér port szoktam venni a Hermész boltban, az tutira beválik ellenük, igaz, nem tudom, mi a hatóanyag, és a bejárati ajtónál kell kiszórni a kőlapok alá, nem a konyhában. De a nagymamámnál a 12. emeleten is előfordultak az erkélyen, és már neki is bevált a fehér hangyairtó por.

hkatinka írta...

Megelőzésre az ecetes öblítést ajánlotta a védőnő. Mellesleg akkor is jó, amikor éppen benne van az ellenség a hajban, mert az ecetes víztől "megnőnek" a serkék és fésűvel könnyebben kijön.
Én egyszer 3 napig tetvésztem a világosbarna hajú lányom és utána napokig mindenkinek a haját fürkésztem még a villamoson is, hogy van-e benne dög...

Bartush írta...

Szia Szilvi!
Szombaton akadtam a blogodra, most már sikerült végig olvasni (a képek sajnos sok helyütt már nincsenek meg).
Szerintem a tetű nem csak nálunk jelent egyre nagyobb gondot. Bécsi barátaink kislánya tavaly volt elsős, havonta kapták a szülők a suliból (egy jó belvárosi iskolából) az értesítést, hogy megint van tetves gyerek az osztályban, vizsgálják rendszeresen a kölyköket. Most Svédországban vagyok, itt is megy a tv-ben a tetű elleni sampon hirdetése.
Kellemetlen de beszélni kell róla, és bizony kiirtani amilyen gyorsan lehet.
Várom a folytatást! :-)
Bartush

zsuzsi írta...

A tetu ellen a legjobb s legzoldebb modszer tenyleg a hajbalzsamos, amirol Hella irt. Akar fel flakon balzsamot a hajra kenni es tetufesuvel minden iranybol hosszan kifesulni, naponta ismetelni egy hetig.
Ha vkinek a vegyszeres megoldas szimpatikusabb, akkor ajanlott a kbozo hatoanyagu szereket felvaltva hasznalni, mert sok tetutorzs rezisztens mar kbozo szerekre, melyik erre, melyik arra, sosem lehet tudni, ha az aktualisan elkpott eppen mire, tobbfrontos tamadas :)
Nekunk is van parevente, mar regen nem izgatom magam, hamar kiirthato.

Szitya írta...

Bartush!
Mindig örülök az új olvasóknak!!! És igen, sajnos a képek eltűntek abból az időből, amikor még a másik blog-sablonom volt. Csak félek, hogy ha visszaállítom, akkor meg innen tűnnek el...

sedith írta...

Ismét rád gondoltam, amikor szembesültem a problémánkkal. Tegnap találtam Krisztának a hajában egy hatalmas tetűt. Majd tüzetesebben "belenézve a fejébe" serkéket is találtam szép számmal. Úgy néz ki, hogy teljesen véletlenül még abszolút időben vettem észre a "rendszergazdát", mert ő volt egyedül, és a tojások, amiknek kb. 1 hét kell, hogy mozgó állatkák legyenek. Én itt egy sampont vettem, amivel mindannyian hajat mostunk az este, bár szerintem már tök felesleges volt, mert tetű nem volt több a hajában, és a mosás után bizony, találtam még pattanó serkéket (eddig csupán a serke kifejezést hallottam). Igaz, az este későn, meg ma hajnalban is még néztem a fejét, de már semmit sem találtam. Boró szerencsére megúszta eddig, és remélem, ezutánra is.
Mindenesetre, a tanító nénit már tegnap riasztottam, hogy ma tartsanak ellenőrzést (különben év elején itt minden tanintézményben nézik, és nem volt gond), illetve az oviban is riasztottam a kolléganőmet, hogy ő is nézesse meg a gyerekeket, hiszen Kriszta minden délben átjön az oviba, és ott marad velem, amíg haza nem megyünk.
Kellemetlen beszélni róla, igaz, de jobb szólni, mintsem "elmérgesedjen" a helyzet. Mondjuk, azért diszkréciót kértem, nehogy a gyerekek majd csúfolni kezdjék.

Ami idegesít engem, az az, hogy 3 év alatt az oviban, ahol aztán tényleg sokkal több lehetőség lenne rá (összebújás, ágyneműérintkezés, plüssállatok, minden), egyszer sem fordult elő, hoyg bárki tetves lett volna, most pedig megkezdődik az iskola, és 1 hónap után az én lányom tetűvel jön haza. :-S

Pánikba semmiképpen sem estem. Sajnos anno nekem is volt vagy háromszor az iskolai évek alatt, és emlékszem, édesanyám mit tett, szóval, mégha először is volt nekünk, már "gyakorlottan" tettem a dolgom.

KA írta...

már itthon is kapható a Nitty Gritty tetű fésű. www.nittygritty.hu