Pages

2013. július 22., hétfő

Kérés

Bátran állíthatom, hogy Zoli és én is "könyvmolyok" vagyunk. Nincs olyan, hogy ne olvasnánk éppen valamit. Persze, amikor jut idő. Este, elalvás előtt, nekem a metrón, Zoli pedig... hát, néha elidőzik a fürdőszobában is egy-egy jó könyv társaságában. Nyaralás alatt persze napozás közben, szieszta-időben, még több alkalommal élünk eme szenvedélyünknek.

Úgy tűnik, Zita követ minket ezen az úton. Szereti a könyveket, szeret olvasni, mindig van olvasnivalója, és mindig tervezi a következő olvasmányát is. Elalvás előtt ő is sokat olvas. Még a kötelezők zömét is szívesen olvassa.

Klára is be tud lelkesedni egy-egy könyvért. Ő tipikusan a "belefeledkezős" olvasó - öszekucorodik valahol, és felőle aztán feje tetjére állhat a világ körülötte, ő olvas. Viszont, szerintem, nem elég gyakran jut eszébe - magától - az olvasás. De ha egyszer igen, akkor nincs megállás. Most éppen a Winnetout (így kell írni, most hirtelen elbizonytalanodtam?!) olvassa, és beszámolói alapján, megnyugodhatok: érti is, amit olvas.

Imola már kissé lustább olvasás téren (is...). Saját bevallása szerint is "már sok könyvet elkezdett olvasni, de csak keveset fejezett be". Ezek között is a borító színe sokszor fontosabb (hm, rózsaszín a favorit), mint a történet....

Mielőtt Emmához érkeznék, még megjegyzeném, hogy az összes gyerekünk szereti (szerette) hallgatni a felolvasott meséket, illetve könyveket. A mai napig így van vele a három kisebb. Még egymáséit is meghallgatják (sőt, Zita is nyitva hagyja a szobája ajtaját, ha teheti... :-) ). És, Emmához kanyarodva, komoly, figyelmet igénylő könyveket is felolvastunk neki. A Rumini-sorozatot kisebb korában, a Fecskés és fruskák összest, az Oroszlánhűség című könyvet, vagy akár a Belle és Sébastien-t.

És mégis, Emmát nem tudom rávenni az olvasásra. Sokáig panaszkodott, hogy nem tud megfelelő tempóban olvasni. Lett szemüvege, ami elvileg segítette volna a kissé megerőltetett szemizmot, ami a rejtett szemtengely-ferdülése miatt fáradt el. Semmi változás. Ráadásul, az értő olvasás sem az erőssége. Ugye, mind a tempón, mind az értő olvasáson a gyakorlás, azaz maga az olvasás segítene... De nem. Az utóbbi egy évben végigrágta magát a Ropi naplója sorozaton, no de az szinte semmi. De nem lenne gond nekem, ha ilyen könyvekből olvasna tucatjával (habár a szókincsén nem sokat segítene...), de az sem... Ajánlgattam neki mindent, Harry Pottertől a Szent Johanna Gimi sorozaton át Jules Verne-en keresztül Szabó Magdáig mindent. Nem. Mindent szívesebben csinál olvasás helyett. Lelkesen segít a konyhában, nyulat takarít, szobát rendbe rak, és persze: játszik, társasozik, kint rohangál, úszik, teniszezik, röpizik, ping-pongozik, meg, ha lehet(ne) tévét néz, stb... De NEM OLVAS.

Kedves olvasók! (Mármint az olvasni szeretők és blogolvasók is egyben) Kérem a segítségeteket! Mondjátok meg, hogy melyik az a könyv, amit a 11 éves, olvasásért nem lelkesedő, állat- és sportszerető, érzékeny lelkű Emma "felfalna", amitől úgy kellene elrángatnom őt, hogy jöjjön vacsorázni (enni is IMÁD!!!!). Örök hálám "üldözni fogja" azt, aki megtalálja ezt a "kulcsot".... :-)

Előre is köszönöm!

24 megjegyzés:

Névtelen írta...

Fairy Oak sorozat esetleg? Meg én ajánlom a pöttyös könyveket is.

Dercsényi Bálint írta...

Nekem ennyi idős koromban a "Rumini" és a "Trapiti" volt a két kedvencem :)

Szitya írta...

Hali, Bálint!!! :-)
Ruminit már kipipáltuk (felolvasva), Trapiti-tippet köszönöm!!! Puszi az egész családnak!! :-)

panka írta...

Az újabb gyerek/ifjúsági könyveket nem ismerem nagyon, de ha saját gyerekkori kedvenceimből szemezgetek:

Lassie hazatér

Gerald Durell könyvek, pl. Családom és egyéb állatfajták, A Hahagáj

G. Szabó Judit: Hárman a szekrény tetején (Nagycsaládos, lányos, nagyon nektek való! :-) )

Ajánlom még Janikovszky Éva "gyerek"könyveit, legtöbbjük rövid, akár egy-két nekifutásra elolvasható, és végig élvezetes, "bemelegítésnek" nagyon jók szerintem valódi regények előtt. Ráadásul elég jó a kép/szöveg arány Réber László vicces illusztrációival. (Az úgy volt, Velem mindig történik valami, Kire ütött ez a gyerek? - ezekre gondolok)

Erich Kastnertől a Május 35. vagy persze bármi más, de nekem az volt az első kedvencem tőle.

Így első nekifutásra ezek jutottak eszembe.

Névtelen írta...

Fekete Istvan konyvek!!! Bori a zugbol

Hajni írta...

Szia!

Eszter lányom azokat a könyveket kedveli, amik nagyméretű betűvel vannak írva.
Az iskolában, ötödik osztálytól beneveztünk (jómagam is a felnőtt kat.) a Jonatán levelezős versenybe (olvasás szövegértés kat.).
Eleinte közösen csináltuk a feladatlapokat.
Valamikor innentől kezdett úgy igazán olvasni. Az elsők közti kedvenc, Roddy Doyle: Rover megmenti a karácsonyt. Állatos is, nagybetűs is, érdekes is :)

Nem akarok különösebb reklámot a Könyvmolyképző Kiadónak, de nagyon sok jó könyve van. Pl. a Ropi sorozat (Egy ropi naplója)

Eszter most ballagott nyolcadik osztályból, és bizony sok-sok elolvasott könyvünk van már.

Névtelen írta...

szia! ransome-könyveket ismeritek? én imádtam-imádom őket! és Durrellt!

Ilona írta...

Szia !

Én ennyi idősen a James Heriott (James Alfred Wight)könyveket szerettem, 70-es években kezdett irni. Állatorvos volt Yorkshire-ben, és a megtörtént eseteit irta le, de nagyon humorosan, és empatikusan. Érdekes az akkori állatorvoslás is, plusz a pozitiv, nevetésre késztető leirások is. Nagyon kedves könyvek. Esetleg kölcsön tudok adni belőle, kb 5-6 kötete jelent meg magyarul. Ami még jó bennük, hogy egy könyv több fejezet, és a fejezetek nem kapcsolódnak szorosan egymáshoz, tehát nem kell 300 oldalt végig koncentrálni. Úgy is élvezhető, ha a legutoljára kiadott könyvel kezdi az ember.
Ilona

Fruzsina írta...

G. Szabó Judittól bármi, de főleg: Megérjük a pénzünket, Mari, ne bomolj!, Bezzeg a más gyereke, A macskát visszafelé simogatják...

sedith írta...

Én megpróbálnám a kezébe adni Palugyai István Ott túl a rácson című könyvét. Állatkerti történetek érthetően, érdekesen leírva, ... hátha...
Én anno jutalomkönyvként kaptam az iskolában évzáróra, és emlékszem, egykettőre kiolvastam. Itt olvashatsz egy egérfarkincányi ízelítőt belőle: http://moly.hu/konyvek/palugyai-istvan-ott-tul-a-racson

Sili írta...

David Almond: Skellig - Szárnyak és titkok
Nincs ilyen korú gyermekem, de a keresztfiam 11 éves volt, amikor ajándékba vettem neki ezt a könyvet. Azóta kb. tízszer olvasta és minden olvasó barátjának kölcsönadta. Nem egy lányregény, ütős sztori, de hátha ez kell... :)))

Lindu írta...

Én is Gerald Durrell könyveket olvastam ennyi idősen, és imádtam! (imádom mind a mai napig:) )

Szitya írta...

Hú, köszönöm a rengeteg tippet - van közöttük jópár olyan, amivel már próbálkoztam, vagy megvan és nem keltette (még) fel Emma lagymatag olvasási figyelmét (Gerald Durrell, G. Szabó Judit, Ransome), de sok olyan is, amikkel most akkor próbálkoznék!!!
Köszönöm szépen!!!
Ha lesz olyan, ami segíti az "áttörést", azt jelzem - hátha másnak is segít majd!

Névtelen írta...

Esetleg Bosnyák Viktória könyvei?

Névtelen írta...

Szia,

nálunk is problémás volt a kisebbik lányommal az olvasás megszerettetése és hasonló okok miatt: nagyon lassú olvasás, nem érti elsőre mit olvas, ismételni kell, unja, nyűgös.... Nálunk egyértelműen a Rosszcsont Peti sorozat változtatta meg ezt. Igaz, hogy nem az irodalom gyöngyszeme egyik sem, de nagy betűkkel van szedve, rövid és érthető mondatok, ráadásul valaki más rosszalkodik benne! Többször is elolvasta őket és utána már kedve volt mindenhez, mert sikert és igazi élményt jelentett neki, hogy végre ő is elmondhatta (szintén sokat olvasó családunkban), hogy kiolvasott egyedül egy könyvet.
Régi ismerősöd, a volt osztálytárs O.Rebi mamája

Névtelen írta...

A vadon szava, Lassie hazatér, A két lotti

Névtelen írta...

Még annyit, hogy biztosan többen tapasztalták már, teljesen felesleges volt félretenni/megőrizni kamaszkorunk kedvenc pöttyös-csíkos-gszabójuditos könyveit gyermekeink számára, ugyanis őket ez egyáltalán nem köti le. A szöveget nehézkesnek találják és egyáltalán nem vicces szerintük. Néha nem is értik.... Ezt elég nagy sóhajtással vettem tudomásul, de ez van. Úgyhogy én ezekkel nem is próbálkoznék kezdő olvasópalánta esetén.
Üdv: O.Rebi mama

Névtelen írta...

Én elsőre rövidebb / egyszerűbb történetekkel és nagyobb betűkkel próbálkoznék. Esetleg mesékkel, ha nem érzi túl nagynak hozzá magát.
Ha az olvasás gyakorlása a cél és a regény jellegűek nagyon nem jönnek be, akkor szerintem valami ismeretterjesztővel is lehetne kísérletezni.
Ezenkívül néhány ötlet
Marék Veronika: Coffi, Pocak, Paprika
Ha tényleg érdeklik az állatok, akkor Schmidt Egon Mesélnek az állatok sorozatát nézzétek meg!
Janikovszky Éva szerintem is tök jó, meg akár bejöhet Csukás István Pom Pom meséi is.

Dius írta...

Az egy ropi naplója. :) Már nem is tudom hány része van, de olyan jókat fog rajta nevetni, hogy mindet el akarja majd olvasni(legalábbis nálunk így történt)

Szitya írta...

Köszönöm az újabb tippeket!
Dius! A Ropikat elolvasta...
"O.Rebi Mama"! Részben egytértek - sok pöttyös meg csíkos könyve "nem megy már át", de azért igenis lehet próbálkozni... Zitának pont a G.Szabó Juditok bejöttek, viszont sehogy sem tudtam rávenni, hogy olvassa el a Teleki Blankát, pedig annak idején engem úgy elvarázsolt! Bizonyára így jár majd a most népszerű Szent Johanna Gimi sorozat is: a következő generáció már lehet, hogy nem jön lázba tőle.
De a "klasszikusok" azért még most is népszerűek. Csukás, Szabó Magda, még Lázár Ervin is, meg persze Janikovszky. De nekem az ezekhez vezető olvasási út kell(illetve a komolyabbakhoz, hiszen idén már az Egri csillagok jön, tavaly a Pál utcai fiúk-at még úgy csak-csak elolvastuk, hogy Emma FELolvasta, és közben végig magyaráztuk, ha kellett).
Azt hiszem, hogy tényleg a nagybetűs, rövidebb történetek gyűjteményéhez fordulok majd, pl. biztos felkutatom az ajánlott Roddy Doyle könyvet!
Köszi még egyszer!!!

Ferilka írta...

Nincsen saját tapasztalatom, de sokan dicsérik az Aranyfa könyveket, (állítólag a 14-15 éves korosztályt is lekötik, ezért merem ajánlani):

http://www.csodasuli.hu/pages/page.php?pa=4fe5048c-a5a2-1d14-c7fb-4c6555960b77

martine írta...

dr dolittle sorozat?

meg van egy egeres thea stilton (?)... sok részes, én nem szeretem, de a gyerekeim (10 és 11) imádják, sok kép van benne, nagybetűs, vicces, rengeteget vihognak rajta, és olvassák rendületlenül (pedig az "igazi" könyveket is falják)

martine írta...

szóval thea stilton a lányos sorozat, geronimo stilton a fiús - de mindkettőt olvassa mindkettő.

ami még nálunk játszik: pettson és findus összes kötete

+ a szakácskönyvek :D Emmát nem érdekli a főzés? nálunk szeretnek mindenfélét alkotni, ezek nem hosszú szövegek, viszont a szövegértés azonnal ellenőrizhető az ízlelőbimbókkal :D

én úgy látom, a régi, mi korunkbéli könyvek sok gyereknek nehezek, mert az akkori valóság messze áll tőlük (ma a lányom egy órát kacagott az iskolaköpeny kifejezésen, hogy az milyen vicces lehetett)

Névtelen írta...

Harisnyás Pippi kalandjai ? A lányomat teljesen elbűvölte a könyv.

Pataki Anikő