Pages

2011. október 16., vasárnap

És tudja, és tudja, és tudja....

Hogy fér bele ennyi minden abba a szép kis (nagy?) fejébe?
Tudja az angol szavakat, felmondja a latin igéket. Simán megy neki Dobó esküje, Gárdonyi életének minden mozzanata, és persze az Egri csillagok összes részlete is. A sarkkörök és egyéb nevezetes földrajzi szélességi körök is megvannak. A zöngés és nem zöngés hangokkal sincs gond. Sokszor, ha bizonytalanná válok, ő segít ki a helyesírási szabályok pontos és biztos ismeretével. Még a matekkal sem küzd most annyit -egyelőre.
Hogy kik játszottak tavaly a a foci ebén a döntőbe jutásért? Egy ovis is tudja! De Zita még azt is, hogy ki lőtt gólt, ki védett (vagy nem védett), és milyen színű mezben. Meg persze a focisták jelenlegi családi állapotával is tisztában van, nem beszélve az aktuális frizurájukról. Tudja, hogy Federernek ikrei vannak, hogy Djokovic szétverte az ütőjét. No meg, hogy melyikük hányszor és hol nyert az utóbbi egy évben.
A családunkat nem kicsit ismeri. Az összes unokatestvér születési dátuma megvan, a másodunokatestvérek második nevei is, a családfánk és annak kétes történetei is. De egyébként ismeri az osztálytársainak összes családi helyzetét, testvérek és szülők kereszt- és beceneveivel együtt. Hasonló a helyzet a zenekari tagokkal és a vívótársakkal is. Lassan az egész Balassi Bálint Nyolcévfolyamos Gimnázium diákjairól is elmondható ez 5.a-tól 12. c-ig bezárólag. No meg persze a tanárokról és a portásról. Továbbra is teljesen képben van a volt sulija fejleményei terén, és persze már megtanulta a Kicsik osztálynévsorát is. Naná!
Hogy tavaly ki volt bent az X-faktorban a legjobb 24-ben? Felsorolja! Meg azt is, hogy mit énekeltek, milyen ruhában, ki sírt, ki nem, ki mit mondott és ki mit nem.
Tudja, hogy a Bazilikában őrzik a Szent Jobbot, meg azt is, hogy most nyílt a Köki Terminál, és az is megragad a fejében, hogy melyik sztár (celeb?) csináltatott legutóbb mellplasztikát. Ugyanakkor azt sem felejti el, amit a Nagyapja az '56-os harcokról mesélt, különös tekintettel a személyes élményekre.
A telefonokat úgy kezeli, mintha vele együtt született testrészei lennének. Persze, pontosan felsorolja, hogy melyik  -nagyon tágan vett! - családtagnak milyen készüléke van - és mindet tudja/tudná kezelni - no meg, hogy milyen volt és milyet szeretne.
Minden érdekli, mindenről kérdez, mindent meghall, mindent megjegyez. Könnyedén, lendületből, vidáman.
Engem teljesen lenyűgöz a nyitott, szivacsagyú Nagylányom!

6 megjegyzés:

kata írta...

Akkor én bölcsis vagyok, mert azt se tudom, hogy mikor volt a tavalyi VB, de már hallottam róla!

Dius írta...

Aztamindenit. :)
Ebből a lányból még egyszer VALAKI lesz, meglátod. :)
És majd büszkén fogom még én is mesélni, hogy amikor kislány volt, olvastam ám róla sokat... ;)

khase írta...

Tenyleg szivacsagyu :)))) egyebkent hihetetlen, miket meg nem birnak jegyezni a (kis-nagy)gyerekek, bar Marcel meg csak 3 eves, de neha olyanokat megfigyel es olyanokra emlekszik, amik nekem fel sem tünnek....:))
Szuper, hogy ennyi minden erdekli Zitat, hogy ennyi mindenre figyel es hogy ennyi mindent tud :))) Es persze nagyon jo a foto is Rola :))))
Sok puszi Nektek!

Szitya írta...

Kata!
EB volt! :-)
Dius!
Nem tudom, hogy ez annak a jele-e,hogy "valaki" lesz belőle, de hogy könnyebbsége van a dolgok megjegyzésében, az biztos!
khase!
Igen, a "szivagyúság" a gyerekek természetes sajátja. Nagy öröm nekem, hogy Zita esetében ez még közel 12 évesen is ennyire élesen jelen van (nem minden gyerkőcünknél, sajna...). És azt imádom, hogy ezt könnyedén, természetesen, beképzeltség nélkül teszi ám! Csak maradjon is így! :-)

Maculi írta...

Hű de nagyon okos lánykád van! Emelem kalapom!
Nálunk Nagyfőnök ilyen szivacsagy, és csak lesek, hogy mennyi információt képes tárolni.
Pont emiatt volt nehéz kitalálnunk, hogy merre tovább, de sikerült.
És tudod mit mondott a fiam? Azt, hogy ő valaki akar lenni, pedig esküszöm nincs elszállva magától, sőt, inkább alulértékeli magát. Hogy ez mitől van?
A lényeg, hurrá, hogy Zita ennyire szuper csajszi!
Mac

kata írta...

Mondtam én! :)