Pages

2012. április 26., csütörtök

Do you think I'm crazy?

Komoly hezitálás, huza-vona előzte meg a döntést. Először is: vajon megéri-e elmenni ilyen messzire egy versenyért, korán kelve, esetleg fáradtan odaérve? Nem veti-e majd vissza a hatékonyságot? Áh! Zita igazán strapabíró, ez nem lehet gond. Jó. Akkor mennek. Mármint ő meg az apja. De jaj! Ez a szóbanforgó apa (történetesen a saját férjem is, mi több, szerelmem) iszonyat fáradt és feszült - mégsem olyan jó ötlet ez. Ráadásul, pont szombaton van az ő családjában egy kerekévfordulós buli; ez olyan ritka, kár lenne kihagynia. Jó, akkor nem mennek. Meg is mondom Zita klubtársa anyukájának is - mert közben még akadt volna extra utas. Ah! Micsoda vagány, bevállalós anyuka! Ugyan az ottani apuka is hasonlóan elfoglalt, de az anyuka a "mindent a gyerekért" elvével (nem mellesleg, NEKI is négy lánya van....), úgy döntött: levezet szombat hajnaltól Villachig, majd onnan még aznap, valamikor, vissza. De jó lenne, ha én is képes lennék erre! De nekem valami rumlit csaptak a hormonok az első terhességkor, ami nálam azt eredményezte, hogy én, aki hajdan vígan végigszáguldoztam (akár éjszaka is!) fél Európán, Genftől Budapestig, most pánikrohamot kapok, ha autópályán kell vezetnem, pláne a belső sávban, "beszorítva". Hiába, a hibbantság variációs lehetősége tuti, hogy végtelen. No mindegy, zárójel bezárva. Szóval: akkor mégis megyünk: Zita, M., a klubtárs, E., az anyuka, és én - mintegy "társalkodónő" is, hogy E.-nek még véletlenül se jusson eszébe elaludni. Ennek szükségességét még inkább felismertem, amikor megtudtam: az indulást megelőző éjszaka E. három (3!!!!) órát aludt....

Vidám, kellemes, száguldós út után érkeztünk meg Villachba, Ausztria olasz határára, annak is kicsi, de mindennel felszerelt vívóklubjába, a meglehetősen szűkreszabott mezőnyű versenyre. Tele magyarral.... Ami egy pillanatig sem volt gond, sőt! Csak azt az elméletet döntötte meg,, hogy "milyen jó lesz, hogy végre olyanokkal vívtok, akiket nem ismertek, és nem előítéletekkel vagy félelmekkel tele álltok oda, hanem az igazi vívótudásotokra támaszkodva". Mindegy. Nagyon jó hangulatú, felszabadult verseny volt ez, erősen "buliszagú". Mindenképpen jó ötlet volt elmenni, így utólag már tudom. Zitának külön jót tett, hiszen végre döntőt vívott (amit elvesztett, így ezüstérmes lett, aminek úgy örült!!!!), ami talán hozzásegíti majd ahhoz, hogy itthon is merjen úgy vívni, ahogy igazából tud.
Mégis, a pillanat, amikor úgy éreztem, hogy nagyon megérte odamenni, egy kicsit hamarabb jött el. A négybe jutásért vívott, az egyik legkedvesebb "ellenfele-barátnőjével" Pécsről. Ilyenkor már 15 pontra vívnak, aminek a felénél (amikor az első eljut 8-ig), adnak egy perc pihenőt. Ilyenkor adhat(na) az edző mindenféle taktikai tanácsot. A másik kislány edzője ott volt, Zitáé (mint sajnos általában semelyik, hazai versenyen sem) nem. Gondoltam, csak nem hagyom egyedül, odamentem hozzá én, vizet adni. Van, hogy próbálok ilyenkor én is mondani valamit, ami hatalmas szakmai tudásról és hozzáértésről tanúskodik (csak szemléltetésképpen: még mindig tudok vidáman ujjongani olyan pontért, amiről később kiderül, hogy nem is Zitáé...). Tehát a tanácsaim kb. ilyenek: "Ésszel!" és "Bátran!" és "Menjél előre!". Néha odáig is elmerészkedek, hogy azt mondom: "Folytasd ugyanígy!" vagy: "Próbálj most mást!".
Visszakanyarodva ahhoz a bizonyos pillanathoz.... Szóval. Zita 8:7-re vezetett, ami ugye nem komoly előny (mondjuk, pont akkorra vette át a vezetést). Zita feltolta a sisakját, patakokban folyt róla a veríték, és azt mondta két korty között: "Most már meglesz, Anya! Tudom mit kell csinálni!" Úgy mondta, hogy én azonnal elhittem neki. És azt is éreztem, hogy EZÉRT a lelkiállapotért, ezért a hozzáállásért, ezért a pszichés fordulatért volt érdemes kimenni. Meg sem lepődtem, hogy utána tényleg megnyerte. Simán. És az utána következőt is. A döntőnél (a magyar ranglista vezetője ellen) már utolérte őt egy kicsit a kishitűség, de azért az már nem a régi volt. :-)
Hogy utána még a magyar lányok vívtak egymás között egy "csapatot" is, és utána még az összes magyar együtt mekdonáldzozott, hogy egész végig jókat beszélgettünk az ottlévő magyar edzőkkel és szülőkkel, hogy az egész leginkább egy bulizós fesztiválra hasonlított csak mind-mind azt erősítette, hogy őrültség vagy sem, érdemes volt kimenni!
Hazafelé megállás nélkül beszélgettünk E.-vel, az elalvását megelőzendő. Ez utóbbiban segítségemre volt pár vad, akik a sötétséggel együtt érkeztek a 8-as út szélére (vaddisznó-szülő kicsinyével, róka, őzikék, nyuszik), igazán izgalmassá téve azt a szakaszt.
Éjjel egykor zuhantunk az ágyba. Zoli, aki jót bulizott a három másik csajjal a családi kerekévfordulón, már régen aludt.
Nem mondom, hogy másnap nem voltam kissé kótyagos (annyira, hogy ebéd után, a kanapé mellett elhaladva, ez utóbbi bútordarab szó szerint lerántott magára, egy kis hunyásra...), de mégis örülök, hogy végül is nem maradtunk itthon.

14 megjegyzés:

VRJúlia írta...

Meg kell próbálnom szebben is megfogalmazni, amit most csak így tudok- nagyon szép!!!
Mosolyogtam, és örült a lelkem. Egy gyerekért, akit nem ismerek, de lelkembe zártam...mindazzal, amit róla és környezetéről olvasok:)
Szeretettel, Júlia

martine írta...

Nagyon gratulálok Zitának! (és különös megnyugvással olvastam az autópályás vezetéshez való viszonyodat - én egyedül még csak-csak felmerészkedem, mert a munkám miatt időnként muszáj, de gyerekekkel a hátam mögött autópályára nem merek felmenni)

Névtelen írta...

Jól megragadtad az egész hangulatát. Én is azt éreztem, hogy mindenki elégedetten ment haza, helyezéstől függetlenül. Ha a szakmai cél nem is valósult meg, emberi oldaláról nézve mindenképp érdemes volt elmenni. Zita teljesítménye számomra nem volt meglepő. Már Gödöllőn is egy másik Zita vívott, mint korábban, már ott látszott, hogy hamarosan "veszélyes" lesz Katára nézve is. :) De összességében örülök annak, ha újabb vívók válnak "erős emberekké" a mezőnyben, mert ez csak ösztönzi a fiúkat-lányokat, hogy továbbra is keményen eddzenek, ha szeretnének a jövőben is ott lenni az eredményhirdetéseken. Az meg külön tetszik, hogy a lányok mennyire együtt vannak a páston kívül, miután levívták a maguk kemény kis harcait. Ezek a sportbarátságok csak tovább kötik őket a sportághoz, mert már egymás társasága miatt is járnak versenyekre! Üdvözlettel: „a pécsi kislány edzője, aki ott volt” :)

zafiram írta...

Just a little! :))) Congratulations to Zita!

Dominika írta...

Életre szóló élménnyel lett gazdagabb Zita!
És mennyire jó már, hogy "az edző, aki ott volt" is írt neked :-)))

khase írta...

Gratulálok Zitának, örülök, hogy ilyen szép eredményt ért el, nagy élmény lehetett neki ez a verseny, látszik is rajta, mennyire büszke és milyen jól érezte magát!
És még valami feltünt nekem a fotókon, vagyis az elsö fotón, ahol Te is rajta vagy, hogy szinte akár vívótárs is lehetnél, olyan fiatalnak, szinte nagylányosnak (nem rossz értelemben :) nézel ki rajta :))
További hasonlóan szép sikereket és jó versenyeket kívánok Zitának!!!
Sok puszi Orsi

ps. azért én meg lennék löve, ha nem mernék autópályán vezetni, mivel ugye a repülést nem nagyon nekem találták ki,de azért Marcellel egyedül 5-6 óránál hosszabb utat nem szívesen vállalok be (ha van még egy soför, akkor akár 12 óra is lehet :)

Szitya írta...

Kedves Júlia!
Ez a hozzászólás nagyon meghatott!
Martine!
Akkor a te eseted egy fokkal enyhébb, mint az enyém. Mondjuk, ha muszáj, én is megyek autópályán, de jaj nekem, ha elterelés van és beszorítanak a betontömbök közé....
Kedves "pécsi lány edzője, aki ott volt"!
Szívmelengető, amit írtál, de főleg a tény, hogy téged ez az egész ennyire érdekel, hogy még arra is veszed a fáradtságot, hogy ide írsz! Nem panasz, de jó lenne, ha postáznál ebből a mentalitásból pár kartonnyit ide, a fővárosba is! :-)
Zafiram!
Thanks!!!
Dominika!
Ugye?! Ugye?!
khase!
Köszi a bókot - őrület, hogy egy fénykép milyen megtévesztő lehet! :-) Az autópálya-mizériát pedig jobb, ha nem ismered meg...

CsG írta...

Egyezzünk ki egy barterben: egy karton asszópartnerért küldöm a mentalitást. ;)

Ildi írta...

Hatalmas gratula Zitának,ügyes volt!

Szitya írta...

Gergő!
Deal!!!!

Szitya írta...

Gergő!
Deal!!!!

AnikÓ írta...

Csak most értem ide (blogodhoz) És szívből gratulálok Zitának!!!
Azt hiszem mindannyian sejtjük milyen tehetség lakozik Zitában. Olyan jó lenne ha találnátok egy ilyen klassz edzőt mint a pécsi kislányé! Kívánom, hogy így legyen és ez a tehetség ami Zitában rejtőzik még sok örömet okozzon nektek és persze nekünk is! Csak így tovább!!!!
Puszi nektek: Anikó :))))

CsG írta...

Nem akarok kényszeres hozzászólónak tűnni, de kicsit megszólítva érzem magam. Meg kell védenem a kollégát. Bár nem ismerem közelről Zita edzőjét, a tanítványai által eredményekből kiindulva kiváló szakemberről van szó, úgyhogy Zita jó kezekben van, ezt biztosan tudom. Emberileg meg együtt kell működni gyereknek, szülőnek, edzőnek, és csiszolódni kell egymáshoz. Ez tapasztalat. Ugyanis, bár ezt elsőre nem szokták kinézni belőlem, konfliktusokat vállaló, sokszor makacs ember vagyok. És volt már olyan komoly összetűzésem gyermekkel és szülővel, hogy utána nem folytattuk tovább a közös munkát. Ezt csak azért írtam le, hogy lássuk: sehol sem fenékig tejföl az élet. A BVSC az ország egyik legjobb vívóklubja, kiváló szakemberekkel, úgyhogy szerintem nem kell aggódni.

Szitya írta...

No, én is hozzászólnék.... Én nem szidtam Zita edzőit... Az, hogy nem tudnak ott lenni bizonyos versenyeken, javarészt nem az ő hibájuk. És tudom, látom, hogy a hozzáállást rengeteg minden befolyásolja. Sok olyan is, ami tőlük kívülálló. Mindazonáltal, azt tényleg sajnálom, hogy nincs meg náluk ugyanaz a jól érezhető odaadás a tanítványok iránt, mint némelyik másiknál, akikkel találkozunk a versenyek során. De, ahogy Gergő is írta, már tudom, hogy hogyan kell "kezelni" Zita edzőit is, és ő is kezdi tudni. És bár ezt tudom, néha háborog a lelkem, mert belül érzem: nem biztos, hogy így kéne.És nehogy valaki félreértsem: ebben most semmi anyagi vonulat nincs!