Pages

2012. május 20., vasárnap

Vizsga - drukk

Emma alapvetően is rengeteget zongorázik, és már most csillogó szemmel magyarázza, hogy milyen klassz darabokat kap majd - a nyárra. Holnapután lesz az évvégi zongoravizsga (Imónak is, akit ez nem nagyon hoz lázba - a Klárától kapott gyomorvírus annál inkább, de talán pont a vizsgára helyrejön szegény), így aztán Emma MÉG többet gyakorolja a négy vizsgadarabját. Én imádom, öröm erre kelni, feküdni, főzni, teregetni, dolgozni a gépen, matekpéldát magyarázni egy másik gyerekemnek, kipakolni a bevásárolt holmikat, összesöpörni a kiborult porcukorszóró tartalmát - bármit. A testvérek már más véleményen vannak... Amikor felcsendülnek a "Látomás" című darab első hangjai, Zita és Klára "kórusban" emelik az ég felé tekintetüket, és mindenféle átkokat sziszegnek. Két darab közötti szünetben próbálják többé-kevésbé európai módon jelezni, hogy szerintük már TÖKÉLETESEN tudja Emma a darabjait, és ha erre Emma azt feleli, hogy igen, de azért ennél meg annál még ezt meg azt korrigálná, akkor nem túl halkan közlik, hogy MÁR ALIG VÁRJÁK, hogy Emma levizsgázzon....
Hát, azt hiszem, hogy Emma zongora-szeretete hatalmasat nőtt az elmúlt tanévben, és ez nagyon nagy öröm nekünk, szülőknek (mindenképpen). A rendkívül igényes Larisza tanár néni szájából is jó olyanokat hallani, hogy milyen sokat fejlődött a leányzó, hogy "már érzelemmel is játszik". Nyilván, így, a harmadik hangszeres év végén, tényleg megnő az élvezet a tanuló gyermek számára is, de itt talán egy "bekattanás" is megtörtént, ami csak jó dolgokat jelez. Remélem, hogy a vizsgán - amin, fájdalom, a Balatonra szólító munkám miatt - nem lehetek ott, Emma ugyanolyan szépen és érzelemdúsan klimpírozza majd el imádott darabjait, és  a vizsgabiztosoknak is feltűnik majd a minőségi változás. Imola esetében főként a teljes egészségben bízom, és abban, hogy az itthon tapasztalt "lazasága" a Zeneiskolában is megmarad majd, és ő is sikeresen veszi majd ezt a "kanyart".

4 megjegyzés:

Dominika írta...

De jó, hogy Emma ennyire élvezi a zenélést!!! És az, hogy érzelemmel játszik, hát az komoly dicséretnek számít szerintem. Nagy előrelépés.
Nálunk is anyukám volt az, aki nagyon élvezte, míg én gyakoroltam, a bátyám viszont rettenetesen unta... :-)))

sedith írta...

Drukkolunk a sikeres vizsgákért, gyógyulásért!:)
És örülök, hogy Emmánál ilyen hamar megtörtént a "bekattanás". Nálam jó 7 év után történt meg ez, amikor már kezdett "hasznom" lenni belőle. :)

khase írta...

Drukkolok holnap Emmának a sikeres vizsgához!! De ahogy írtad, szerintem nem lesz gond, örülök, hogy ilyen örömmel és érzéssel zongorázik!!!
Imo jobban van? Gyors jobbulást Neki!!!
Szép hetet Nektek! Sok puszi Orsi

zsuzsi írta...

En is nagyon szeretem hallgatni, amikor a fiam jatszik. Hatodik eve zongorazik, a masodik vizsgajan megbukott nagyon igazsagtalanul, akkor majdnem abbahagyta, a harmadikon viszont kituntetessel ment at, o akkor "kattant be". Addig mindenfelevel lekenyereztem, h gyakoroljon, azota meg ra kell szolni, h neha mast is csinaljon. Penteken koncert. Beethoven pathetique, o valasztotta, messze tul nehez meg neki, de issonyu kitartassal elvezhetore megtanulta. :)
Hogy sikerult Emma vizsgaja? A fiam majd a koncert utan kezd keszulni a decemberi vizsgara, addig csak a Beethoven...