Pages

2012. január 10., kedd

Egy havas reggelen

(Elöljáróban, csak annyit, hogy mind a négy lányunk rendelkezik (szerencsére!) hótaposó típusú csizmával, síelésre is alkalmas kabáttal, és nem kis számú sapkával, kesztyűvel és sállal...)

Ma reggel mindenki ujjongva állapította meg, hogy végre elkezdett kifehéredni a táj. Ez még nem az az őszinte hóesés, aminek láttán már szánkózásban, hógolyózásban és hóember-építésben lehet gondolkozni, de azért máris sokkal vidámabbra hangolta lányaink mostanában igen csak zákányos kedvét.

Lezajlott a szokásos reggeli pörgés, még egészen békésen és tempósan - bizonyára mindenki vágyott ki, megtapasztalni közelebbről is a megkésett telet. Én is tettem a dolgomat. Ma két körben vitte Zoli a suliba indulókat (egy kis autós technikai gikszer miatt). Először indult Klára és Emma. Klárával már túl voltam egy olyan megbeszélésen, hogy ha lehet, ne azt a - vékony - pulcsiját vegye fel, ami már középső csoportban is a kedvence volt, de lábbeli ügyben csak későn kapcsoltam, hogy a bőr kiscsizmáját húzta fel. Csini, de szerintem a latyakot nem annak találták ki. Emma már kint örült a hónak, amikor visszalépett egy puszira - edzőcipőben..... Na, ezt azért már nem hagytam, azonnali csuka-cserét rendeltem el.... Nincs is jobb egy leány számára, mint jól felfázni alulról. (Mondjuk ezügyben már itthon is sokat tesznek: hiába a sok papucs-mamusz, valahogy mindig mezítláb flangálnak....). És nem, Emma szerint nincs szükség sapkára ("Van kapucnim!!!), sem kesztyűre (miért is?!?!), sálra meg pláne nem ("hát jól felhúzom a pulcsit is meg a kabátot is!").
Előbújt végre Zita is "barlangjából". Rajta egy szinte ujjatlan nyári póló, kezében egy igazán nem vastag pulcsi. Mondom neki, hogy így meg fog fagyni (pláne, hogy buszozik majd hazafelé). Erre kisebb vulkánként tör ki, magyarázván, hogy ő nem hajlandó több réteget felvenni, és kész.... Próbálok érvelni, hogy az elvek jó dolgok, csak fázni fog, de nagyon. Durrogva vonul vissza a szobájába, felháborodottan kijelentve, hogy na jó, a rövid-ujjú helyett felvesz egy hosszú-ujjút.

Amikor Zoli visszatér, és nem örül annak, hogy Zita még nincs kész, akkor a Nagylány duzzogva mondja, hogy "jó, de át KELLETT öltöznöm!". Próbálom magyarázni az Apának, hogy mit is akart felvenni a Hölgy; Zoli meg tovább zrikálja, hogy miért nem vett fel valami kis szoknyát inkább :-) Zita szeme szikrát szórt. Ő szerencsére vett sapkát. Bár a haja nagy részét kilógatja belőle (divat, mindenek felett!!!), de legalább a feje búbja nem ázik el....

(Nem, Imola még nem ment ma suliba.)

Ilyenkor mindig azt gondolom: "Ah, Uram, adjál türelmet, ha már ilyen sok (leány)gyermeket adtál!!!!"

17 megjegyzés:

Juli írta...

Nincs mit tenni... kamaszodnak, vagy melyik is ez a korszak? :)
Emlékszem ebben a korban én is kezdtem inkább elhagyni a "gyerekes" öltözködést.
Az én fiam 2 éves, mikor öltözünk, és adom rá a sálat, sapkát, mindig jelzi, hogy anyu is vegyen fel... én pedig: "Anyunak nem kell, mert már nagy, felnőtt, és nem fázik"
Tuti biztos, ha majd nem akar már sálat, sapkát venni előjön ezzel a mondattal, amit a "szájába adtam", hogy ő már nagy, és nem fázik....

Csodaszép, havas hetet kívánok Nektek!

MJ írta...

Ugyan ilyenek voltunk ennyi idősen. Emlékszel? Irigylem a havat kissé, mert itt nálunk eső esett az éjjel, nem is kevés.

Unknown írta...

Az angolokból kiindulva a hideghez is hozzá lehet szokni. Azt hiszem.

Ok, itt eddig a tél elmaradt, 1 hét kivételével, amikor 0 fok körül volt éjjel és nappal 3-4, a tél többi részében eddig inkább 9-10 fokok voltak. De az azért még nem meleg.

Ennek ellenére a szemközti gyerekek (máshol is láttam), simán kimennek mezítláb, kisgatyában, kabát nélkül az utcára rohangászni. :D

Szitya írta...

Nyilván az a baj, hogy mindenki magából indul ki, és ahogy azt már egyszer egy bejegyzésben el is meséltem, én nagyon fázóóóós vagyok... :-)
A gyerekek közül a legtöbb Anyukám "eszkimóvérét" örökölte, szerencsére, talán csak Emma nem...
Egyedül igazán a felfázás gondolata aggaszt náluk.
Az angolokat pedig sosem értettem: télen is abban a zokni-szoknya kombóban... :-)

Szitya írta...

MJ!
A hó nálunk is elolvadt... már nincs mit irigyelni, sajna, de az már reggel is látszott (a bejegyzésemben is).

Szitya írta...

Juli!
Jó neked, ha te nem fázol. A mi családunkban én vagyok az első, aki kesztyűt húz, és én "teszem le" utoljára....

Szitya írta...

Nyilván az a baj, hogy mindenki magából indul ki, és ahogy azt már egyszer egy bejegyzésben el is meséltem, én nagyon fázóóóós vagyok... :-)
A gyerekek közül a legtöbb Anyukám "eszkimóvérét" örökölte, szerencsére, talán csak Emma nem...
Egyedül igazán a felfázás gondolata aggaszt náluk.
Az angolokat pedig sosem értettem: télen is abban a zokni-szoknya kombóban... :-)

Juli írta...

Valóban nem vagyok fázós... szerencsére. Viszont ennél fogva a nyarat ki nem állhatom....

Nővérem ugyan olyan "hidegvérű", mint Te, állandóan megakar fagyni... és folyton mondja, hogy "Jajjj, olyan jó neked, aki el van egy szál semmiben egész télen...!"

Névtelen írta...

Üdvözletem!
Nekem egyszer egy tanárom érdekes megközelítésből mesélt a kamaszkorról. Mondta, hogy a zsidóknál a Bar Micvó 12 éves korukban van. Ekkor azt ünneplik meg, és tudatosítják a fiatalban, hogy egy bizonyos szempontból felnőtt lett. Mégpedig a zsidók szemszögéből a szellemi, lelkiismereti szempontból, ami azt jelenti, hogy e kor előtt még a szülők voltak felelősök a gyerek helyes útirányáért, pl. a gyereknek nem kellett áldozatot bemutatni, megvallani a bűnét, ha vétkezett, hanem a szülők vitték helyette, a szülők voltak felelősök a gyerek minden tettéért, vétkeiért is, viszont a zsidó hit szerint ettől a kortól az ilyen jellegű dolgokért a fiatal lett a felelős. Neki kellett a törvényt magának megtartania. Ezt érezte is, és tudatosították is vele a Bar Micvón. VISZONT ugyanakkor meg lelkileg, és testileg meg mégsem lett ekkor felnőtt, mert a szülők tartották el még éveken át, ők engedélyeztek dolgokat az életében, pl. hányra kell hazajönnie, és ez a kettősség eredményezi a kattot a fejben.(ezt a kettősséget a pszichológia is mondja ugye, csak ott úgy, hogy a test már felnőttösödik, de a mentális rész még nem az) És azt is mondta a tanárom, emlékszem, hogy a kamaszkor az apák ítélete, mert minden, amit belevetett az egész életében 12 éven át a gyerekbe,az felnagyítódik a kamaszkorban.Azt hiszem, ez azt jelenti, hogy ha előtte nem jól nevelte, akkor nagyon lázadó lesz, ilyesmi. Nekem még nincs gyerekem, én nem teljesen értem ezt, csak szerintem ez is egy érdekes szemszög a pszichológiai tudományos megközelítés mellett.
Sok sikert a kamaszkorhoz, Üdv.
Normio

Valér írta...

Szia Szilvi!

Nekem néha az iskolatáskát felejtik itthon, és a kapuból jönnek vissza.
Ne gondold, hogy lánygyermek probléma a dolog. Fiúknál is megy simán.
Na ja!

Vali

Dius írta...

Szilvi, a téli lábbeliket tegnap sikerült a gyerekeimre ráimádkoznom először.. (én már több hete dupla zokniban járok, amiből az egyik jó meleg, bolyhos).
Sapkát hordanak, de még véletlenül sem béleltet, mert abban 'izzadnak'. Mondjuk a sapkát valamelyest megértem, nekem viszket a fejem tőle. (meg még süket is vagyok sapkában.. komolyan :D)Sálat soha.. kesztyűt még csak-csak.
A mezítlábazás is stimmel, százötven papucs van itthon, mindenki csattog mezítláb. Az ő szobájukban az idén még nem volt feltekerve a radiátor, mert amint én megteszem, hárman ugranak, hogy ne már, meleg lesz..
Szóval, ők is meleg vérűek.. én már belenyugodtam. :D
(mondjuk az biztos, hogy a lányoknál veszélyesebb a felfázás, de azt mondják, aki hozzászokik a mezítlábazáshoz, annak nem lesz ilyen gondja..)

Ewus írta...

:)
Szia! Nekem "csak" 3 lányom van (és egy fiú is becsúszott közben), de ismerős a történet.....

MJ írta...

Mert még a kifehéredést is "irigylem". Még a hólatyak is jobb, mint az egész éjszakás eső. :))

Szitya írta...

Normio!
Köszönöm, hogy ilyen szépen elmagyaráztad. Eddig a Bar Micvóról csak annyit tudtam, hogy egy nagy zsidó ünnepség, és kissé a keresztelőhöz hasonlónak gondoltam.
12 év - szerintem is komoly vízválasztó... De tapasztaltabb szülők azt ígérik, hogy még el sem tudom képzelni, hogy mi vár rám... :-)

Szitya írta...

Vali!
Nem, nem gondoltam, hogy csak a csajoknál van gond... :-)
Dius, Ewus!
Valahogy sejtettem, hogy nem egyedi a "problémánk"... :-)
MJ!
Talán most hétvégén...:-)

Szitya írta...

Normio!
Köszönöm, hogy ilyen szépen elmagyaráztad. Eddig a Bar Micvóról csak annyit tudtam, hogy egy nagy zsidó ünnepség, és kissé a keresztelőhöz hasonlónak gondoltam.
12 év - szerintem is komoly vízválasztó... De tapasztaltabb szülők azt ígérik, hogy még el sem tudom képzelni, hogy mi vár rám... :-)

Vivien írta...

Van elég türelmed, szerencsére. Nekem ezért van csak kettő. :D

Puszi.

Vivien