Pages

2010. október 6., szerda

A fogatlan gólya

Érdekes a fogváltás a csajoknál...
Az Ikreknél még nyoma sincs a fogváltási szándéknak, méltatlankodnak is rendesen. Mintha ez befolyásolható lenne... Emmának az első sorozat foga is hamar jött ki, és a foghullást is korán kezdte; alig múlt ötéves, amikor már ki is pottyant az első (egy eléggé viharvert) fogacska. A többi hét pedig lendületesen jött utána. Azóta "szünetel".
Zita kb. hatéves korában kezdte potyogtatni a fogacskáit, többé-kevésbé rendszeresen. Az első nyolc fog kb. elsős korának végére hullott ki, és minden fogvesztést többhetes "fogmozgás" előzött meg. Utána jött egy hatalmas szünet.... Már kezdett idegeskedni, hogy neki már a többi ki sem esik, mert bezzeg X-nek, Y-nak, no meg persze Z-nek is kiesett már egy/kettő/hat. És akkor negyedik végén nagy nehezen elhagyott megint egyet. Majd, az elmúlt 2-3 hónapban, hirtelen ötöt! Ráadásul, nagyjából úgy, hogy reggel egy kicsit megmozdul, és estére már kint is van! Ezért aztán most "befúj a szél a száján".... Legalább is, így cukkoljuk.. Mondtuk is neki, hogy biztos azért betegedett le a múlt héten, mert huzat van a torkánál... Egyébként tündéri így és nagyon vicces. Nem győzzük biztatni azzal, hogy vállalhatna valahol valami banya-szerepet, mert jelmez sem kéne...

És hogy miért gólya ez a foghíjas leány? Mert volt neki gólyabálja! Bizony!
Hogy jó döntés volt ez az iskola, az most már kezd határozottan kikristályosodni. Összehasonlításban az itthagyottal mindeképpen, de nem szándékom bántani a Tanodát, és a Balassi abszolút értékben is fantasztikus.
Az osztályközösség alakul, nagy erőkkel formálják a tanárok. Voltak már kirándulni együtt, ezen a hétvégén pedig a szülőket is meghívták egy közös kiruccanásra. Volt már "ismerkedő" játékos nap. Van egy darabka kertje minden osztálynak, amit művelnie illik, és év végén a legszebb kertet jutalmazzák. Azt is rendszeresen ápolgatják. Zita nagy rajongással beszél a legtöbb tanárról. Neki külön imponál, ha valaki szigorú. A torna tanár esetében is csak előadja a "műnyafogást", hogy de kemény, de ez tulajdonképpen bejön neki. A Honismeret tanár fanyar humoráért kórusban rajong az egész osztály, pedig nem bánik kesztyűs kézzel velük. Viszont a humor a fő fegyvere.... A latint is úgy szereti Zita! És amikor a latin-tanár megmutatta nekik a görög abc első tíz betűjét, az osztály kikönyörögte az összes többit is! Amikor arra biztatom lánykámat egy fárasztó estén, hogy mégse tanulja meg a János vitéz teljes első énekét (hétfőről szerdára adták fel..), teljesen felháborodva néz rám, és azt mondja: "EZT Róza néninél nem lehet megtenni!" És megtanulja... Félóra alatt... Ugyanezt a Róza nénit is imádja.. Naná, ha egyszer képregényt rajzoltat velük a János vitézből és olyan írásos házi feladatokat ad, hogy azok felolvasásánál dől az osztály a rötyögéstől?! Vidáman megy suliba, várja, hogy mehessen és fegyelmezetten készül az órákra. Mit kívánhatnék még? Ja! Első perctől egymásra találtak egy kislánnyal, aminek külön örülök...

Nos, ebben az iskolában tartottak Gólyabált múlt pénteken. Zita ugyan egész héten nem volt suliban a betegsége miatt, de erre bement. És a társai mindent elkészítettek neki. Így lett neki is "gólyacsőre", szerepe a műsorban és kékre fújt haja... A nyolcadikosok készítették elő nekik a programokat, az ötödikes "gólyák" pedig boldogan vetették bele magukat a gimnáziumi életbe! Letettek egy "esküt", és erről oklevelet is kaptak... Meg egy helyes papírgólyát. És tombola is volt, Zita egy csomó mindent nyert. Nagyon feldobódott, szerintem a végleges gyógyulását is elősegítette...
Így van nekünk tehát egy "fogatlan gólyánk"....

10 megjegyzés:

JuditAu írta...

Ez az iskola remek lehet!!! Róza néni zseniális tanár lehet...
Zita meg szép, így foghíjasan is! :)

kikocs írta...

Éljenéljen a jó iskola!!! Átélem az örömöd, én az ovinak örülök most hasonlóan :)

Maculi írta...

Igazán nagyon szép fogatlan gólyátok van. Annyira bájos arca van Zitának (is), és olyan természetes, tiszta kisugárzása van. Örülök, hogy tetszik neki-nektek a suli, remek tanárok, remek ötletekkel.

Vera írta...

Én is ilyesmi iskolába szeretném járatni lányaimat egyszer, hogy motiváltak legyenek, hogy élvezzék a tanulást. Örülök, hogy nektek sikerült megtalálni ezt a helyet, és hogy Zita ennyire élvezi!
És én is egyetértek az előttem szólókkal: Zita "fog nélkül" is gyönyörűűűű! :-)

Edit írta...

Hihetetlen, létezik ilyen iskola? Eszméletlen mázlitok van, hogy megtaláltátok.. . : -)
Unokaöcsém minden reggel "félve" megy suliba, mert nem tudja, aznap épp miért fog velük üvölteni a tanárnőjük....-(
De ez szuper hely lehet, az tuti, hogy a lányod szeretni fog és tudni is fog tanulni :-)
És ez a gólyabál :-)
Nagyon szép ám fogatlanul .-)

Szitya írta...

Köszönöm, hogy együtt tudtok örülni velem-velünk!!!

Vivien írta...

Hát, ez tündéri volt! Nagyon örülök, hogy ilyen jól érzi magát Zitus!!! Nagyon fontos egy gyerek életében mind az osztályközösség, mind a tanerő. Nagyon örülök, hogy ennyire összejött minden.

A fog minden gyereknél központi kérdés. :)

Ennél rosszabbat sose kelljen írnod! :)

Puszi.
Vivien

Angela írta...

A minap voltam a Balassiban egy bizonyos üzleti ügy miatt (ballagási öltönyöket adunk el a végzős diákoknak), és volt szerencsém egy csapat fiúval találkozni. Úgy két napig voltam a Balassi- s hangulat hatása alatt. Az teljesen evidens, hogy minden percben tudják, hol vannak, és hogyan viselkedjenek. Tiszták (ez sajnos nem sok kamaszfiúra jellemző), normálisan lehet velük beszélni, nincsenek visszataszító humorizálások, röhögések, stb. Minden második srác vizilabdázott, dohányzó alig köztük... Mintha nem is ezen a földön lennék. Jó tudni, hogy vannak még ilyen hangulatú iskolák.
Ja, és a 12- edikesek falán ott a beosztás, hogy mikor ki megy a kertbe :-)

Szitya írta...

Doris!
Ezzel teljesen feldobtad a napomat!
Nagyon jó ezt olvasni, fantasztikus visszajelzés! Kösziiiiiiiiiii!

Szitya írta...

Ja... Még egy kis adalék: Zitának ma is kiesett egy foga... Saját bevallása szerint is "most már tényleg hülyén" néz ki... :-)
Vicces az biztos....