Pages

2011. január 24., hétfő

Elfogult

Ez nyilván egy elfogult bejegyzés lesz. Kár tagadni, de nem is akarnám...
Klára lányunk elképesztően burjánzó fantáziáját és rajzképességeit szeretném egy kicsit méltatni.
Klára - és egyébként Imola is - folyton-folyvást rajzol. Az oviból is mindig egy halom remekművel térnek haza, és itthon is folytatják az alkotást. Nem kell túl sok gyereknevelési vagy gyerekpszichológiai könyvet végigböngészni ahhoz, hogy tudjuk, hogy ez mennyire jó dolog. Dolgozik a fantázia és dolgozik a "finom-motorika" egyaránt. És a lélek is megtalálja az útját, hogy megmutassa magát. Ez utóbbi miatt a legörvendetesebb talán az, hogy Emma és Zita is sokat rajzolgatnak. Feltételezem, hogy ez néha legalább annyira kell, mint egy nagy futkosás a szabad levegőn (vagy akár az edzőteremben).

Minden gyerek rajzos világa különböző. És mindegyikért odavagyunk, természetesen. Fent is van a falon rengeteg belőlük. Már lassan kezdünk egy galériára hasonlítani, még szerencse, hogy hosszú folyosóink és sok szabad falfelületünk van... Mert bő tizenhárom év termése díszíti a hátsó folyosót fotók által és négy, igen nagy alkotói kedvvel megáldott, gyermek művei pedig az elülsőt.

Klára képi világa teljesen jól tükrözi azt az őrületes felfogóképességet, zakatoló agyat és eszméletlen fantáziát, amiről egyéb téren is tanúbizonyságot tesz. És a rajzai, szerintem, ezáltal, hihetetlenül jól megmutatják az ő káprázatos, vibráló egyéniségét.

Akkor hát jöjjön néhány a legutóbbiakból. Lehet, hogy ezekből is kerül majd fel a falra, de olyan mennyiségben érkeznek részéről és Imó részéről is, a művek, hogy azért csak pár havonta szoktunk egy nagy szelektálást és szívfájdító szavazást tartani.... Különben már kívülről is betapétáztuk volna a házat gyerekrajzokkal... Persze, biztos kölcsönözne neki egy utánozhatatlan bájt...
Ez a baloldali autó már önmagában is élmény. De ráadásul, dudál, és ennek nyomatékosítására ott is a felirat: "DUDU"

Nem, ők nem oroszlánok. Ez egy Nap-család!

Itt a kontyok tetszenek...

Itt pedig ez az egészen érdekes test-ábrázolás jön be nagyon...

Ezeket a rajzokat az íróasztalunkon találtam a múlt héten, az egyik forgatási nap után. Klára odatette, hogy biztosan végigcsodáljam őket. Ha majd elvégzem végre a saját magam számára előírt nagy-nagy rendrakást, akkor idevarázsolok néhányat Imóka műveiből is. Csak, hogy láthatóvá tegyem az egyéniségük közötti elképesztő különbözőségeket.

Megvallom, én leborulok gyermekeim rajzművészete előtt. Valahogy én nem emlékszem rá, hogy sokat rajzoltam volna. Így aztán, amikor a múlt héten lerajzoltam egy szünetben a laptopkonyha "stábot", az nálam így nézett ki (az egyik operatőr viccesnek tartotta lefotózni - az én gépemmel...):

Utóirat: Klára hihetetlenségéről még annyit, hogy sajnos az egyik óvó nénije beteg, a másik is kezd lerobbanni, nincs hangja. Ezért ma délben megkérte őt (a "hangnélküli"), hogy "Klárikám, meséljél már te, légy szíves, mert nekem már alig van hangom. És Klára beült középre, és mesélt... Arra értem oda, hogy hallottam már a résnyire kinyitott ajtón keresztül vékonka lánykám hangját, ahogy a Betty Mamától (Anyutól) oly' sokszor "altató meseként" végighallgatott "Három kismalacos" mesét mondja. Fejből, kerek, egész mondatokban, hangsúlyokkal játszva. A társak egy pisszenés nélkül hallgatták őt. Jaj, majd szétdurrantam a meghatott büszkeségtől. Én előre szóltam, hogy elfogult leszek!!!!

7 megjegyzés:

kikocs írta...

Nagy elfogultsággal viseltetek én is a gyerekrajzok iránt, legyen az akárkié :)
Nagyon jó és valóban különleges, egyedi rajzok, köszönet, hogy megmutattad!
Nekem még a firkákat sincs szívem kidobni,azokat is őrizgetem, tartogatom, bár már látszik, hogy lehet, hogy egy szobát kell nyitni nekik, hogy legalább irattárolóban elférjenek :)

Lepkevár írta...

Szilvi, ezek elfogultság nélkül is igazi kis remekművek! Úgy szeretném, ha az enyémek is szeretnének rajzolni, de ez általában abban merül ki, hogy kikészítünk minden kelléket, aztán könyörögnek, hogy én rajzoljak nekik. :)

panka írta...

Hú, ezek a rajzok tényleg gyönyörűek! Az meg nem semmi, hogy Klára mesélt az ovisoknak, először azt hittem, mikor írtad, hogy olvasott nekik, de fejből mesélni szerintem még nehezebb is szép kerek mondatokban...

Vivien írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.
Vivien írta...

Sziasztok, hát hogy őszinte legyek, el voltam bűvölve!!!!!!! És ezt minden elfogultság nélkül írom. Az, hogy Klára ilyen sokféleképpen rajzol emberi testet, már maga egy csoda. Szerintem. A színekről nem is beszélve. Csodálatosak, komolyan mondom. Többször is megnéztem őket, és nem csak átsuhantam felettük, annyira szépek. Ügyes, nagyon ügyes. Lehet, hogy mégiscsak Zita nyomába szegődik!? :)

Csak gratulálni tudok teljes szívemből! Azt nem tudom, ha már most így rajzol, mi lesz később, amikor már tanítani is fogják???

Szuper. Nem győzök ámulni és bámulni a kis cinege Lányzón! Az, hogy simán mesél az oviban, nem lep meg, ismerve Őt. És azt is hozzátenném, hogy a hangja se kutya! Ha most így hirtelen le kéne írnom, miben látom az erősségeit, így nézne ki: észjárás, humor, ének, beszéd (előadás több ember előtt), rajz (most már ezt is tudom), és a szívóssága miatt valami küzdősportot tudnék nála elképzelni. Ebből elég egy is egy embernek a megélhetéshez...

Kíváncsi leszek mi (ki) lesz a kis "cserebogárból"!?

Sok puszi.
Vivien

Szitya írta...

Jaj, köszönöm, lányok!!! Vivi, neked, a teljes jellemrajzot, különösen! Csak hogy árnyaljam egy kicsit... Hát, a természete néha azért komoly kihívás! De nem baj, csak mondom, hogy árnyaljak... :-)És egyébként tényleg fantasztikus a sok szín, az emberábrázolás, a fantáziának ez az elképesztő burjánzása!

Lepkevár! Érdekes, én egyiket sem noszogattam rajzolásra, ez csak úgy jött náluk, aztán biztos "ragályos" is egy kicsit. Tehát, ha csak az egyik megkedveli igazán, a többi esetleg nagyobb késztetést érez majd hozzá!

Kikocs! Én is csak azoktól válok meg, amiken látszik, hogy nem is volt igazán kedve rajzolni, vagy nagyon gyűrött, vagy elázott, vagy leevődött... :-)

Panka! Klára kifejezőkészsége - szóban is - eszméletlen...

Szilvi

Timi írta...

Nagyon imádom ezt a korszakot,amikor tele vannak alkotói kedvvel és minden nap valami új és érdekes alkotást kapunk tőlük.Ahogy meg tudják magyarázni a rajz mondanivalóját az sem semmi.A Nonotól 3 -4 nagy doboznyi rajzot őrizgetek,de ez már leszelektált.Niki sem lesz különb már most nagyon sokat rajzol.A Klára remélem nem változik és nagyobb korában is szeretni fog szerepelni.
Tegnap nagyon fegyelmezetten tornászták végig az órát.De Imon láttam nem volt túl jó napja!Zitának jobbulást!!Nektek meg kitartást a hét hátralevő részéhez.
Pusza