Pages

2011. április 11., hétfő

A sportolásról

Tegnap délelőtt ismét részt vettünk a Vivicittá Városvédő Futáson. Megint hármasban, Zita, Zoli és én. Ezúttal mindannyian ugyanazt a távot futottuk, a 3,5 km-est, mert kissé szerencsétlenül alakult a két, számunkra érdekes, futószám időbeli beosztása: bő két óra választotta el a kettőt, amit nem akartunk az igen csak jeges szélben tölteni. Így is eléggé fáztunk, egészen az indulásig. Akkor már egészen jó idő volt.

Mindannyiunknak jól sikerült: Zoli, a többezres tömegből kb. 30.-ként futott be, Zita ismét lehagyott, de nem sokkal, és ő is és én is, jóval gyorsabban tettük meg a távot, mint tavaly. Amiért mentünk, "megkaptuk": jó hangulat, sok ember, vidám együtt-sportolás és az öröm, hogy kicsit "legyőztük önmagunkat". 

Odafelé menet, a kocsiban, viszont kevésbé pozitív szemléletű beszélgetést folytattunk (pedig akkor még Luluról mit sem sejtettünk). Mondjuk úgy, hogy a mai magyar sportolás helyzetéről. Onnan indult, hogy noha Zoli élenjáró focistamúltra tekint vissza (ifiként válogatott is volt, majd jött egy karrier-törő sérülés), és a mai napig szereti kergetni a labdát, ő is egyetértett velünk abban, hogy roppant bosszantó azt hallani, hogy kormánydöntés (vagy inkább kormányfői?) alapján, 2,5 milliárd forint kerül szétosztásra hat (!) futball-akadémia között. 

Először is: miért pont a foci? Hát hol áll abban Magyarország? És mióta áll ott, ahol? És más országokban, ahol a foci tényleg foci, kell az állami tőke? Dehogy! Hiszen ez pont egy olyan sportág, ahol az üzlet is "megtalálja a számítását"! És ha már foci, és ha már ennyi pénz: miért csak hat nagy kap? Miért nem kap a sok kicsi is? Miért vagyunk ilyen "elitisták"? És ha már 2,5 milliárd a focinak, akkor kérdem én: mennyi a vízilabdának? Ja, annak semmi? Hát igen, miért is, hiszen ott még jók is vagyunk. Az más, hogy uszoda alig van Magyarországon, és azok is olyanok, amilyenek, dehát az kit érdekel. 

Vagy. Miért nem a vívás? Persze, hazahúz a szívem, ugye? Nos, mondjuk inkább azt, hogy belelátok. Alig vannak vívók, mert semmilyen segítséget nem kapnak ezek a klubok. Nincsenek pásttal ellátott vívótermek. A BVSC, ahová Zita jár, ebből a szempontból ritkaság, mert ott vannak. Apró probléma, hogy versenyeket azért nem lehet náluk szervezni, mert hétvégente kiadják a termet egy mannöken-iskolának (akik a tűsarkúikkal tönkreteszik a pástot....) azért, hogy legyen pénze az egyesületnek. Az egyesületnek, amelyik nemhogy mezt és fegyvert nem tud adni a vívóinak, de egy kiutaztatást sem tud megoldani, sem belföldön, sem külföldön. Az, hogy egy 13-14 éves kisfiúnak arra nincs kerete, hogy az anyukájának hazatelefonáljon, hogy harmadik lett 118 versenyző közül egy nemzetközi tornán, hanem kölcsönkér egy mobilt egy sms erejéig. A vicces az, hogy ebbe az egyesületbe jár a jelenleg ismét felelős politikai pozícióval rendelkező kerekesszékes olimpikonunk mindhárom gyermeke, és még így is itt tart a dolog. Eléggé elkeserítő, és nem kicsit bosszantó, hogy ha Zita edzői, mint a junior válogatottak női és férfi edzői, kénytelenek egy hétre elutazni, akkor nincs egy segédedző, aki edzhetné őket, hanem akkor "önállóan" kell edzeniük, és nem mellesleg, felkészülniük a versenyükre (amin ugyancsak nincs jelen az edzőjük). Ugyanis nincs pénz segédedzőre.Most már nincs pénz arra a nyugdíjas bácsira, aki a tagdíjakat szedte. A lámpát az előtérben csak akkor kapcsolhatjuk fel, ha már vaksötét van, mert spórolunk. Az elmúlt két év alatt egyszer sem volt pénz vécépapírra a vécében és szappanra a mosdóban. Az öltözőben szó szerint összerogynak a szekrények, de Zita edzője az, aki jön, és megpróbálja pár kalapácsütéssel összetákolni.

No de, ott van a már olimpiai aranyérmes Igaly Diánánk, aki nem talál lehetőséget arra, hogy itthon eddzen a következő olimpiára. Mondjam tovább? Ott a kézilabda, az öttusa, a kajak-kenu. Mindenki látja, aki abban az adott sportban van, hogy milyen körülmények között edzenek az egyébként kiemelkedő sportolók. Feltételezem, sok sportágat találhatnánk, ahol a nehézségek dominálnak.

Mindazonáltal, szerintem még mindig nem ez a legnagyobb gond. Mert esetleg nem lesz annyi olimpiai bajnokunk, és lesz még több focistánk, akiknél már azt sikerként könyvelhetjük el, ha "csak" 5:3-ra kap ki a másik ellen. Nem, a gond ott van, hogy a tömegek nem sportolnak. És szerintem, ennek a pénznek a tömegsportban lett volna a helye. Nem vagyunk egy sportos nép, lehet. De azért, ha többször az orrunk alá dugnák a - nem túl drága - lehetőséget, talán többen élnének vele. 

Megkérdeztük Zitát, hogy hányan sportolnak az osztályában rendszeresen, netán egyesületben. A 28 fős osztályból, kis jóindulattal 4-5-öt tudott összeszedni. Ez, a régi osztályában, kettő volt! Nem hinném, hogy ez így normális. Nem arra gondolok, hogy ej-ej, miért nem versenyeznek többen, mert az pont nem fontos. De miért nem mozognak többen? Talán, mert senki nem biztatja őket. Talán, mert nincs a közelben lehetőség, amit a szülő és a gyermek is könnyen ki tud használni, meg tud szervezni. Talán, mert a közelben lévő lehetőség drága. Talán, mert a közelben lévő lehetőség csak a kiemelkedő, versenyző típusú gyerekeket és felnőtteket várja. Talán, mert már az iskolákban is az iskolai sportköröket csökkentik le, mert nincs már pénz kifizetni a tanárt, és mert ki kell adni a tornatermet bérlésre, hogy "termeljen" egy kis pénzt a sulinak.

Most komolyan: biztos, hogy annak a 2,5 milliárdnak a fociban, azon belül is hat egyesületnél a helye?
A képet a www.futanet.hu-ról vettem. Az ügyesebbek felfedezhetik a tömegben Zolit.


Itt pedig Zitát... (segítek: fekete futónadrág, fehér baseball-sapka, hatalmas vivicittás póló)

15 megjegyzés:

Rozalia írta...

Múltkor én is felháborodtam, amikor meghallottam, hogy új stadion épül a Debrecennek, hogy ennyi és ennyi pénzt fektetnek a fociba. Én is pont ugyanezeket a kérdéseket tettem fel. Mi lenne, ha azt támogatnák, amiben jók vagyunk, nem biztos, hogy azt kellene erőltetni, ami nem megy.
A minap pedig egy felháborító dolgot hallottam. Aranyérmesek lettek a süket magyar vízilabdázók az olimpián és a minisztérium hála képen egy felfújható műanyag strandlabdát, egy hajkefét, egy sapkát és egy gyerekméretű minőségtelen pólót adott ajándékba, míg a fogyaték nélküli nagy magyar vízilabda csapat 12 milliót kapott fejenként. Pereltek és nyertek, de még mindig nem hajlandóak fizetni. Elszomorító, hogy azért, mert valaki nem hall, nem is veszik emberszámba. Felháborodok néha, hogy mi megy az országunkban és mi lesz itt 10-20 év múlva, kérdem én?!

BirgánAndi írta...

Pár éve a kajak-kenu edzésen akadt ki a férjem. Ő is odajárt, ahová a fiunkat vittük le. Eltelt 30 év, és minden úgy volt, mint akkor. Csak leamortizálva, szétrohadva...az embernek a szíve szakadt meg.

Szitya írta...

Rozali, Tatin!
Gondoltam, hogy mindenki lát és hall ilyet, szinte mindenütt, ahol sportolni próbálnak gyerekek és emberek... A vízilabdás történet tényleg döbbenet

Vivien írta...

Ügyesek vagytok! Ilyenkor mindig irigykedem egy picit, hiszen (valaha) én is imádtam futni. Jó lenne egy futótárs! :)

Gratula Nektek! :)

khase írta...

Nagyon szuper, hogy futottatok, bar Ti tenyleg olyan csalad vagytok, akik sokat mozognak!
Szomoruan olvastam a post többi reszet, annyira (sajnos) nem vagyok naprakesz az itthoni helyzetröl, de tenyleg megdöbbentö, hogy mennyi penzt aldoznak a focira, mintha semmi mas sport nem lenne... es hat hany ev ota bizonyitanak a magyarok vilagversenyeken, olimpiakon minden mas sportagban, mint a foci... es megis ide megy a legtöbb penz...
Rozali, amit irtal, nagyon megdöbbentett :((

Szomoru az is, hogy ennyire keves gyerek (es ezzel csalad) is tölt több idöt mozgassal, sporttal, pedig annyit ad, sok mindenre megtanit, meg akkor is, ha nem lesz elsportolo valakiböl..

Mindenesetre Ti tenyleg peldaval jartok elöl a sport teren is!!

Szep hetet Nektek, sok puszi!

ps. megkaptad az emilcimemet??

Eperke írta...

Ügyesek vagytok,csakis gratulálni tudok!!!

anyus írta...

Sziasztok, a sport szerepe tényleg óriási a gyerekek testi-lelki fejlődése szempontból, és persze a felnőtteknek is. Csak körül kell nézni az utcán és látszik mennyi embernek lenne rá szüksége. És nem hiszem h lehetne mondani sportágat, ahol ne lenne kevés a pénz. De azért azt ne felejtsük el h még nincs vége a válságnak, és nagyon sok másra sincs pénz. Éppen azért a foci, mert az tömegsport, ha jobb lesz a foci, nő a nézőszám, és akkor egyre több gyerek kap kedvet hozzá... stb. A valóban szörnyen felháborító vízilabdás eset 2009-ben történt, az előző kormány idején, egyébként akkor csökkentették több fogyatékos szervezet támogatását is.

anyus írta...

Mai hír h több mint százmilliós központi támogatást kap a Magyar Paralimpiai Bizottság (a tavalyi kétszeresét), a MOB-tól pedig további 70 milliót.

Szitya írta...

anyus!
Köszönöm a pontosítást. Egyébként, nem politikai nézetnyilvánításnak szántam a dolgot, noha foci terén erősen kilóg a lóláb, az elitista hozzáállás pedig még fociberkeken belül is felháborító. (De tény: a sport helyzete nem ebben az egy évben lett katasztrofális, hanem szép lassan vált azzá.)
Ha a foci tömegsport, akkor miért nem kap az a három kerületi kis klub is, amelyik kinevelné a tömegeket? Ez a legfőbb gondom.
Szilvi

anyus írta...

Már egy ideje olvaslak, nem "kötekedéssel" kellett volna kezdenem, bocs :) Gratulálok hozzá h együtt rajthoz álltatok, ez nagyon jó dolog.
Az öt gyerekem közül kettő judózik, egy focizik, utóbbi az első Bozsik-program idején kezdte, sok-sok ezer társával együtt. Hozzám a judo közelebb áll, de látom h a foci MÁS. Csapatsport, hatalmas nézőtömegeket mozgathat meg, szórakozás is, kevés fiú nem szeret focizni. Az a pénz most utánpótlás-nevelésre megy, ez az alap. Teljesen igazad van, ennél csak a kis, helyi csapatok támogatása lenne alapvetőbb, de ezzel az a baj h nehéz ellenőrizni a felhasználást ha olyan sokfelé oszlik a pénz.

Szitya írta...

Szia anyus!
Kincs, amit írtál! Judo?!?! Hol? Fővárosiak vagytok? Klára-lányom másfél éve rágja a fülemet, hogy judozni akar. Faggathatlak róla? Akár e-mailen is. Az enyém: balogh.ficsor@gmail.com
A bókot pedig köszi, és nem vettem kötekedésnek!

anyus írta...

Agglomerációs városban lakunk, de Budára járnak suliba és judózni is, ide: bise.hu Jó fejek az edzők, sztem remekül bánnak a gyerekekkel, lányok is vannak :)

Szitya írta...

Ah, Buda, akkor ugrott... Kizárt dolog... Esetleg kérnél az edzőktől véleményt, hogy merre kellene pesti oldalon elindulni?

anyus írta...

Persze, szívesen. Pesten merrefelé lenne jó? (Ne haragudj, lehet h kiderül a blogodból h hol laktok, de még nem jöttem rá :)

Szitya írta...

XVI. kerület. Így aztán jó a XIV. (oda jár Zita is edzésre) és a XVII. is (oda meg suliba jár Zita...)
Köszi!!!