Pages

2012. február 17., péntek

Ennek a fele sem volt tréfa

Míg a legutóbbi bejegyzésem kissé viccesen jelezte volna, hogy a jó kis gyomros vírus már Klárát is leteperte, azt hittem, hogy neki is majd elmúlik úgy, mint a többieknek. Hát rosszul gondoltam. Legkisebb méretű és átmérőjű leánykánk alaposan lebetegedett, a kedd este elkezdett hányást csütörtök reggelig folytatja. Egyre bágyadtabb lett, szinte mindig csak aludt, csak keseregni ébredt meg, hogy fáj a hasa. Ivott, iszogatott, de nem eleget. Tegnap délelőtt hősiesen, ámde szótlanul, kókadtan ülte végig az orvosi rendelő végtelen sorát. A doktor néni pedig nagyon csóválta a fejét. Azt mondta, hogy nagy a baj - délután négyig minimum egy liter folyadék, utána este 11-ig további másfél liter elfogyasztása KÖTELEZŐ, különben kórház, mert már nagyon kiszáradt. Ha újra hány, akkor is kórház. Beutalóval a kezünkben köszöntünk el a doktor nénitől. De Klára is egyetértett abban bágyadtsága fátylán keresztül, hogy mindent meg kell tennünk a kórház elkerülése végett. És küzdött a Drágám. Amikor azt mondta nővérének, hogy "Jó neked, Zita, hogy nem kell egy hordónyi folyadékot meginnod!", akkor már tudtam, hogy kezd jobban lenni. Vacsorára odaült az asztalhoz. Állandó éhséggel kezdett el küzdeni, és eszegetett, jó sok kiflit.
Este hamar elálmosodott, és akkor már megállíthatatlanul aludt. Hiába próbáltam ébresztgetni még pár korty végett, esélytelen volt.
Én rosszul aludtam - ő jól. És csivitelve, mosolyogva ébredt. Úgy tűnik, ezt megúsztuk! Kopp, kopp, kopp!

Ennek a betegség-sorozatnak kapcsán kezdtem el újra töprengeni az egészséges étkezéseink mivoltáról. Ugyanis van egy kedves ismerősöm, aki azt állítja: semmiben sincs már elég vitamin. Azt mondja, hogy kb. másfél kiló répát kellene megennünk naponta ahhoz, hogy elegendő vitamint vegyünk magunkhoz. Sem az alma, sem a többi zöldség (pláne így télen!!!) nem tartalmazza azt, "amit régen". Minden szintetikus és "méreg", amit megetetünk a gyerekeinkkel, lesz is belőle bajuk elég, majd később. Nos azt sejtettem, hogy az üvegházban nevelt paradicsom-paprika nem tartalmaz annyi vitamint, ízt és jót, mint az, amelyik a mi konyhakertünkben nő, és amelyiknek "napillata" van, no meg zamata. De tényleg méreg? Tényleg nincs semmiben sem kellő tápanyag? És tényleg ártalmas? Ő azt mondja, hogy csak a termelőtől vesz mindent. És ő benne miért bízik meg jobban? Nekem mindig Nagyapám jut eszembe, aki azért jó alaposan lepermetezte a szőlőnket.... És a nagyobb üzletek, a piaci árusok és az ő forrásaik? Hát nekik nem kell bizonyos egészségügyi előírásokat betartani ahhoz, hogy eladható legyen? Induljunk ki abból, hogy mindenki csal?! Ez az ismerősöm azt mondja, az ő vitaminkészítménye (amit szed és árul) tuti, ő látta a gyárat, tudja, hogy ott minden organikus. Oké, rendben. De azt is mondja, hogy a "piacot elárasztották drága vacakokkal!" (most a vitaminokról beszélve). Hogyan lehet ebben olyan biztos? A többi gyárat is végiglátogatta? És tényleg jobb tablettákat beszedni, mint teszem azt mirelitből sütni-főzni? Vagy konzervből? Netán savanyúságot enni? Vagy a sápadtabb, melegházas termékeket?
Tényleg igyekszem. Variálom a húsokat (piaci hentestől vett húsokat), hozzá halat. Zöldséget főzelék és leves formájában, néha nyersen. Savanyúsággal bajban vagyok - nem szeretik a lányok, én igen, azt is a piacról hozom. Megy az alma, banán, mandarin. Most akkor ez tényleg nem elég? Tényleg azért lettek az utóbbi időben (az év első két hónapja) betegesebbek? Tényleg nem teszek velük jót, ha nem adok nekik ilyen vitamin-készítményeket? (C-vitamint szedünk)
Egy másik kedves ismerősöm azt mondta: ugyan, dehogy, nem kell olyanokat szedni.
Én szeretném jól csinálni.
Csak... Ez olyan, mint a vaj-margarin probléma. Mert én eddig mindkettőt használtam (margarinból ún. "bio"-t). Aztán egyszer kellett a laptopkonyha kapcsán utánaolvasgatnom (egy cikk miatt), és akkor azt éreztem: soha többé margarin, hiszen az szinte műanyag!!! Nemrégiben újra feljött a téma, és Móni-kolléganőm töredelmesen bevallotta, hogy még alaposabban utánajárva, ez a mai margarin már nem is olyan rettenetes....
Ott volt az influenza-oltás (H1N1). Majd belepistultam, mire úgy döntöttünk: oltunk. Az egész család. Azóta vannak bőrproblémáim. Lehet, hogy nincs köze hozzá? De lehet, hogy van. Akkor is voltak nagyon meggyőződéses emberek: ez kell, nem árt, viszont ha tömeges a megbetegedés, akkor kockára teszem a gyerekeim életét. Lehet, hogy nem nekik kellett volna hinnem?
Nem merem azt mondani semmiről, hogy az a tuti. Sejtem én, hogy sok olyan élelmiszer van, amit nem árt kerülni, de nem szeretném azt gondolni, hogy ha azokból fogyasztunk néha egy keveset, akkor szó szerint mérgezzük magunkat. De azt sem szeretném, hogy lelkifurdalásom legyen amiatt, hogy ezt vagy azt másként kellett volna tennem a gyerekeim egészsége érdekében.
Egyelőre, azt sugallja nekem valami legbelül, hogy a több friss levegő hiányzik nekik (és konkrétan az az egy hét, amit karácsony és újév között szoktunk volt a hegyekben tölteni, és ami ezúttal elmaradt). Ezért aztán szigorú leszek és "kihajtom" majd többet őket, mínuszok ide, hóvihar oda. De meggyőzhető vagyok élelmezés ügyben is, csak nem hiszem, hogy a teljes elfogadást vagy elutasítást vállalni tudnám.
Fura, mű világban élünk, az biztos. De vagy veszünk valahol egy darabka földet, ahol én (mi) csinálok (csinálunk) mindent (állat-tenyésztés és növénytermesztés), vagy kénytelen vagyok megbízni abban, amit végül megveszek. Különben belediliznék.

20 megjegyzés:

Anikó írta...

Nagyon sajnálom, hogy ennyire benne voltatok ebben a csúnya vírusban.:-( Mi hamarabb átvészeltük, szilveszter után.
És teljesen egyet értek veled! Bedilizik az ember a sok információba, és nehezen találja a kiutat. Ugyanígy gondolom ezeket én is. Próbáltam a rengeteg vitamint, a melegházi zöldséget gyümölcsöt, idén semmi ilyen..még C-vitamin sem. Nem rosszabb a helyzet.
Nagyon várom a jó időt, mert sok mindent meg szeretnék termelni magunknak, mégha zsebkendőnyi is a telkünk.
Remélem most már jó időre elkerül benneteket a sok baci!
Szép napot!
Anikó

MJ írta...

Kellemes hétvégétek legyen! :)

Cilee írta...

Annyira ismerősek a problémák, amikről írsz. Annyit gyötrődöm én is ezeken. A beteges gyerkőcök miatt az összes ilyen bio vicik-vacakkal, vitaminokkal és csodakészítményekkel foglalkozó ismerősöm megvetően legyint, hogy az én hibám, mert ha "AZT" a bizonyost (szigorúan, azt, amivel ő foglalkozik) adnám nekik, nem lennének betegek.
A H1N1 oltásról nem is beszélve. Hosszas vívódás után beadattam, aztán mégis betegek lettek (igen, laboratóriumban igazolt H1N1 fertőzés) és még kórházban is kötöttünk ki vele. Állítólag így is jó, hogy olttattam, mert mi lett volna ha nem... Valójában azóta is bánom, mert ez a kórházi kezelés és az ottani nemtörődömség-inkompetencia maradandó problémát hozott Botinak.
De amúgy a saját kertünkben nőtt óriásparadicsomjaink nincsenek permetezve, napillatúak, de hatalmas adag port mosok le róluk, ki tudja mit...
Nagyon gyors felépülést kívánok, és betegségmentes időket.

Juli írta...

Hu. Jó kis témát vetettél fel...
Való igaz, a mi időnkben sokkal egészségesebbek voltunk, mert minden más volt...
Van egy példám, ami talán magyarázza azt is, amit gondolok:
Van egy barátnőm, aki "biózik". Mondjuk így. Mert állandóan magvakat eszik, van ezermillió gyógyteája, étrend-kiegészítők, és minden fillifranca. Egyszer etettem a kicsi fiam joghurttal. Elmondom, Zott. Imádom. Finom. De tényleg finom. Epreset evett. Épp mondtam a leányzónak, hogy ez a joghurt jó állagú, olyan az íze, amilyennek lennie kell. És akkor elmondta, hogy ebből, és ebből készül az a finom joghurt, és ezért és ezért rózsaszín, ő ugyan meg nem etetné a fiával...
Ő állandóan élőflórás termékeket vesz, meg natúr joghurtot, és ivójoghurtot MÉREGDRÁGÁN.
Nos. Utána néztem. Az, amit ő eszik, és etet a fiával. Semmivel, de semmivel sem különb, mint amit én etetek a fiammal. A másik, hogy míg ő "odafigyel", azért annak vannak igen ronda tünetei. Sebes, pattanásos a bőre, hullik a haja, és had ne mondjam mit produkál a mellékhelyiségben... És a fia, aki minden féle vitamint töm magába, állandóan beteg. De komolyan! Folyton köhög, folyik az orra, és nagyon büdi a kakija is. És 4 éves lesz még csak.

Tehát. Levontam a következtetést. Szerintem képtelenség, hogy olyasmit adjanak el, ami kifejezetten árt. Persze, már mindenben van mesterséges dolog, de ettől nem lesz kevésbé egészséges, vagy kifejezetten beteg az ember...

Gyógyuljatok meg hamar!!!!!

khase írta...

Elöször is remélem, hogy most már tényleg meggyógyultok és jó pár hónapig elkerül Benneteket mindenféle baci!!!!

Egyébként nagyon jó témát vetettél fel, mert életünk központi kérdése a "mit is együnk/ehetünk" és minden szülö nyilván a legjobbat/legegészségesebbet szeretné adni a gyerekének!!

Nehéz kérdés, hogy a bio tényleg az-e és mennyivel jobb, mint egy nem bio társa...egy példa: nagybátyám határon dolgozott, élelmiszer-ellenörként, nem egyszer mesélt olyat, hogy mikor vizsgálatra vitték neki az élelmiszert, ott volt mellette a boríték is és a kérés, hogy nyomják már rá a pecsétet, hogy "bio"....persze ennek ellenére én is sokszor veszek "biot", talán egy kicsit a lelkiismeretem megnyugtatása miatt, a legjobb persze az, ha az ember saját maga termeszt, mert akkor tényleg tudja, mi van benne, mivel van kezelve... (ha elötte a földet is kicserélte..).

Itt nagyon sok helyen, föleg falukban árulnak házi, bio dolgokat, de akkor sem tudom, hogy mivel kezelték elötte. Csak elhihetem,hogy itt talán tényleg antibiotikum-mentes a hús, a tej, a tojás és nem vegyszeresek a zöldségek. Vagy pesszimista (realista??) vagyok és azt gondolom, hogy csak üzlet az egész...

Mi nagyon oltás-ellenesek vagyunk, azért ha kicsit utánanéz-olvas az ember, akkor rájön, hogy ez az egész csak azért kell, hogy a gyógyszergyárak jó nagy profitot csináljanak és meglegyen a nyereség... Mi SOHA nem oltattuk be magunkat, se madárinfluenza, se sertéspestis, se semmi ellen és SOHA nem is kaptunk el semmit...(koppkoppkopp).

De az biztos, hogy hozzátartozik, hogy nagyon nagyon sokat vagyunk kint levegön, JO levegön, tiszta levegön és Marcelnál is látom, hogy leszámítva a karácsony elötti betegségét, soha nem (volt) beteg (koppkoppkopp) és tényleg nagyon jó az immunrendszere! Pedig ö aztán elég rossz evö, jó, ha a napi egy alma elfogy, de azon kivül szinte semmi gyümölcsöt, zöldséget nem tudok beleimádkozni.

A vitamin szerintem biztos hogy nem árt, de ahogy Juli is irta, biztos, hogy nem csak attól (es a csak bio kajától) lesz valaki egészségesebb..

Mindenesetre gyógyuljatok meg, talán lassan vége a télnek és fel lehet tölteni az akkumlátorokat :)))
Szép 7végét, sok puszi Orsi

Vivien írta...

Szia Szilvi, azt hiszem, nyugodtam írhatom azt, hogy éltem Veletek pár évig, még ha nem is a szó szoros értelmében, de hidd el, ha nem így lenne, nem írnám le, hogy az összes család közül a Te főztödet tartottam a legegészségesebbnek. Változatos volt, pont, ahogy le is írtad, volt benne főtt, nyers zöldség, nem tudnék rá rosszat találni. Komolyan.

Talán arra is emlékszel, hogy hányszor nem tudtam menni betegség miatt hozzátok? meg tudod számolni? talán 2x max a hány év alatt? 4? Szerintem nem sok köze van az étkezésnek a betegséghez, inkább annak, hogy a gyerekek akarva akaratlan elkapják ezeket. Zita is elkapta, pedig ha valakinek a családból, Neki erős szervezetének kell lennie! Talán a vírusok erősebbek, nem mi vagyunk gyengébbek. Szerintem.

Ettől függetlenül a hegyi, vagy vidéki levegő nagyon jót tud tenni a szervezetnek.

Ja, még annyit, hogy ahhoz, hogy a 6 fős családnak egy évnyi ételt megtermeljetek, kicsit nagyobb föld és több munka kellene hozzá, még az sem biztos, hogy elég lenne, ha a főmunkád a földművelés lenne... Az, meg biztos nem elég, ha 2-3 hónapig eszed a kezed gyümölcsét, zöldségét.

Mindent tegyél úgy, ahogy eddig is, én úgy gondolom.

További gyógyulós napot, és kellemes hétvégét kívánok Nektek! :) Puszi.

Vivien

Névtelen írta...

Én is próbálkozom mindennel, próbálok-próbáltam kiiktatni minden rosszféle ételt. Beleroskad az ember, főleg abba, hogy nem mindig tudod elkerülni.
Szerintem meg kell tenni mindent, amiben hiszünk, tehát ha undorítónak tartom a margarint akkor nem eszem és másokkal sem etetem, de mikor valamiért meg kell alkudni ezekben a dolgokban, akkor nem beparázni, hogy most milyen mérgekkel tömöm meg a szervezetem, hanem bízni abban erősen, hogy az eddig jó működésre sarkallt immunrendszerem majd leküzdi a csúf gonosz étkeket.
Értsd: marhára nem hiszem, hogy bárkinek mekikaját kéne enni, de ha az jönne szembe, nem lenne más alternatíva és épp éhen halnék, akkor ott ennék valamit.
Művitamint mi sem eszünk, helyette grapefruit mag cseppet vettem, mert sokáig elég és pont jó. Sok minden másra is, nem csak C vitaminnak.

Szóval odafigyelve, de nem élére állítva, kockásítva a dolgokat azért lehet egészséges egyensúlyt találni. Sok gyümölcs, zöldség, semmi tartósított készétel, mert azért van a zöldségben vitamin, azért pl. a répából is több vitamin hasznosul mint az elterjedt és reklámozott vitamin komplexekből.

Olvasgass, tanulgass, és találd meg a saját egyensúlyotokat ebben. Menni fog :)

Vivien írta...

A bio-hoz hozzászólva, én meg olyat ismerek, akinek a rokonának megvan a bio-papírja, ami azt takarja, nála legalábbis, hogy kb az az adag zöldség és gyümölcs volt bio, amit a papír megszerzéséig termelt. Azóta ugyanúgy termeli, mint a többiek, csak ő ráírhatja, h bio. Mert van papírja róla...

Dominika írta...

Nagyon örülök, hogy Klára jobban van! Nálunk tavaly tavasszal csak a kórház mentette meg Rékát a kiszáradástól, úgyhogy tényleg nagyon jó, hogy Klára megúszta.

Babi néni írta...

Nagyon ügyesek vagytok, nincs szörnyűbb hely, mint a gyerekosztályon a sok kiszáradt csöppség infúzióval és kornyadozó anyukákkal. :o( Rossz nézni őket.

Hát, igen! Biokaja, szintetikus vitaminok és védőoltás. Három nagyon divatos téma, ellenzőkkel és támogatókkal, vérre menő vitákkal és keserűséggel.

Ha engem kérdeznek nagyon nem szívesen adok tanácsot, mert tapasztalatom szerint mindenki a maga igazának bizonyítására használja a szavaimat. :o) Vagy megsértődnek.

Azért csak leírom, hogy mi az én álláspontom:

1. A bio élelmiszerek elég drágák, a magam részéről, ha limonádét akarok, akkor megveszem a hálós citromot lecsavarni, ha meg citromhéj kell, akkor a biót vagy a zacskós szárítottat, mivel annál az előállítóik kezeletlen citromot használnak fel, ezt rendszeresen ellenőrzik is a hatóságok.

2. Imádnám, ha lehetne sugárkezelt fűszert kapni, mert az előírt védelmi időn túl biztonságosabbnak tartom, mint a mikroorganizmusos változatot. ;o)

3. Vaj kontra margarin: még a sütibe is vajat rakok, mert finomabb. Az utolsó margarin sütőmargarinként volt itthon, kifogytam a vajból és megkentem vele a kenyeret. Komolyan kifordult a számból, annyira fura íze volt. De amíg szokva voltam hozzá, nem zavart az íze. Gyerekkoromban a nagymamám teavajat használt, lehet, hogy ez az oka.

4. Védőoltás: csak a kötelezők, de azok mindenképpen. A H1N1-nél elgyengültünk, megvettük, betettük a hűtőbe, hogy ha tényleg lesz igazi járvány, akkor beadjuk magunknak.
5. Vitamin: A szintetikus vitaminok a legújabb amerikai kutatások szerint inkább megrövidítik az életet (http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed?term=nutrient%20supplement%20risk%20long%20term egy kis gyűjtemény). A szintetikus vitaminok felszívódása és hasznosulása sokkal rosszabb, mint a gyümölcsben/zöldségben jelenlevő természetes vitaminoké. A szintetikus vitaminokban igyekeznek az élettanilag nem hatásos térizomerek keletkezését csökkenteni, szűrni, de nyilván van bennük, azon túl is, hogy számtalan vivőanyag és bevonat is van ezeken a tablettákon, amik terhelik a szervezetet. Például a talkum a gyógyszerekben, mint vivőanyag, a kismamák környezetében pedig mint popsipúder van jelen... :o) Végig lehet gondolni, hogy ezek a felesleges anyagok (vivőanyag, térizomer) mennyire terhelik a szervezetet (májon vagy vesén ürülnek elsősorban). Nem beszélve arról, amikor egy ismeretlen amerikai klinika kutatásaira hivatkozva, a napi bevitel többszörösét fogyasztják el. Ha rendszeresen eszünk pl. 1000 mg-os C vitamint, akkor vesekövet okoz, sőt lerakódik a szövetekben is.

A gyümölcsben a fentiekkel szemben a vitamin kísérővitaminokkal van jelen, amelyek bizonyítottan akadályozzák a vitamin bomlását, segítik a felszívódását és számos hasznos élettani jelentőségük lehet a szervezetben. Pl sokáig a C vitamint magában ettük, kivonták növényekből stb. Pedig ma már tudjuk, hogy az ún. P vitamin (rutin) a kísérője és segíti a felszívódását. A kifacsart C vitamin felezési ideje egyébként kb. 1 nap. Tehát, ha mondjuk egy citromban volt 53 g, 24 óra múlva már csak 26,5 g, 48 óra múlva 13,25... Gyakorlatilag öt nap múlva már semmi sincs benne, így pl. az Olympos citromlé jó ízesítésre, de vitamin pótlásra már nem. A citromban ezzel szemben nem tud lebomlani a C vitamin, mert a gyümölcsben levő egyéb vegyületek megóvják a lebomlástól (jó, valamennyi lebomlik, de a kéthetes citromból is csak minimális mennyiség hiányzik még).

5. Immunerősítő szerek. Egyszer egy allergia miatt utána kellett néznem, hogy mi van bennük, de már a gondolatot is röhejesnek tartottam: a védőoltást ellenzők simán beadják a gyereknek a baktériumokat orálisan. Vicces! Én nem adnám be a gyerekemnek, mert úgy gondolom, hogy találkozzon inkább igazi bacival, mint ilyen kókányolt szerben levővel, ha meg nem találkozik vele a szervezete, akkor nyilván nem lesz beteg. :oP

kikocs írta...

Pont én is gondolkoztam ezen, mi most kaptunk egy esélyt, hogy megbízható helyekről szerezzünk élelmiszert (Egyébként a 16. kerületi nagycsaládosokhoz is mennek ugyanezek az árusok, akik hozzánk)
A vitaminokban én sem nagyon hiszek, inkább csak bízom és reménykedek. Azt hiszem mindenkinek szüksége van valami reményre és bizalomra, amibe kapaszkodik, mert mindent és az ellenkezőjét is legalább 10 neves tudós támasztja alá. Ki kell választani valamit, aminek igazat tudsz adni, és azt követni, különben megbolondulsz.
Az idei téli sok betegségét inkább számítsd be a furcsa időjárásnak. Nálunk is elég kemény volt a helyzet idén, és anyukáméknál is, és még jópár családnál. A szomszéd autóját vagy egy hónapja alig láttam napközben távol, pedig csak ketten vannak...
De ha az anyai szíved azt érzi, hogy a levegő hiányzik, akkor hajtsd őket a levegőre, mert úgyis te tudod legjobban, hogy mi az ami segít, mert érzed akkor is, ha nem támasztja alá semmi. Mert te vagy az anyukájuk.

Szitya írta...

Hűha!
Jól megihletett titeket a téma! És köszönöm! Tetszik, hogy milyen sokféleképpen gondolkodunk hasonlóan. Minden hozzászólást többször elolvastam - vannak kifejezések, amiknek még utánanézek a google-on... :-)
Igen: azt hiszem a lényeg, többek között, a bizalom megléte vagy hiánya.
Vivi, külön köszi azért, amit írtál! Megnyugtatott és feldobott!
Üdv, mindenkinek!

ingyom bingyom írta...

Igazat szóltál Uff!
Teljesen egyetértek veled.
Én amondó vagyok bízni kell a gyógyszertári készítményekben, az orvostudományban, és a vesénkben, és főleg önmagunkban, hogy jól csináljuk.

Dius írta...

Örülök, hogy Klára már jól van. Drukkoltam Nektek tegnap este nagyon.

A bejegyzést külön köszönöm, hasonlókon morfondírozom egy ideje. :) Mi még c-vitamint sem szedünk, mióta én hajlamos vagyok a vesekőre, azóta tiltólistás.. a hajlamot meg bárki örökölhette.

Névtelen írta...

Szia,

en egy konyvet ajanlanek, GAP szindroma a cime. Nagyon elgondolkoztato, es ha vagyunk olyan szerencsesek hogy csupan kivancsisagbol olvassuk el (nincs ilyen beteg gyerekunk es remeljuk nem is lesz az) meg kevesbe fogod tudni a valaszt. De amig megeri a vallalat igazgatoknak elhitetni hogy az izesitett joghurt es tej egeszseges, a muzlik vitaminokkal telik, a sok vitamin tokeletesen felszivodva elegendo, addig hazudnak tovabbra. Mert nekik sok penzt hoz. Kulonbozo lehetosegink vannak mit es hol veszunk meg, de jo lenne felebredni es elolvasni a cimkeket mielott boldog tudatlansagba burkolozva esszuk a hulladekot.
Ivett

Szitya írta...

Ivett!
Nagyon sokat olvasgatom a címkéket ám! Nem boldog tudatlanság ez, hanem egy olyan bizalom, ami nélkül nehezen haladnánk a mindennapokban. Nem olvastam ezt a könyvet. De azt vajon milyen érdekek diktálták? Nem bántásból,csak újra visszatérek arra, hogy nehéz egy valakinek, egy valamiben hinni...

Timi írta...

De sikerült Klárának megmutatni,hogy Ő is erős és legyőzi ezt a fránya vírust.Nagyon örülünk neki.Az élelmezési témához kapcsolnám,hogy a mi gyerek korunkban a telek november végén kezdődtek és még márciusban is volt,hogy mínuszok voltak,tehét kénytelen voltál a mirelit,konzerv,savanyút, őstermelői,bolti árut enni,és a tartós mínuszoknak köszönhetően a vírusok és a bacik sem tudtak megtámadni bennünket,mert nem szeretik a tartós hideget.De vajuk be őszintén ezek a telek már nem olyanok és a sok plusz fok is közre játszik a sok betegségnek.Én igen is inkább a bolti,mirelit,savanyú,őstermelői dolgokat veszem,és kiegészítőnek 1 kis vitamint ami a gyerekeknél a kompkeksz multivitamint és c vitamint jelent és ha náthásak akkor légút rendszer erősítő ami csak gyógynövényekből van.Tehát nem csinálod,csináljuk rosszul!!!
:-)))

Névtelen írta...

Az olvasgatas megjegyzest nem Neked szantam, altalanossagban irtam. Mindenkinek sajat joga ugy elni ahogy szeretne, vagy ahogy akar. A konyv nagyon erdekes es az iroja a kezdodo autizmusbol visszahozta a fiat az etrend altal. Van egy ismerosom akinek a fia szinten ennek koszonheti hogy "ebben" a vilagban maradt. Dobbenet volt szamomra, nem tudtam hogy ekkora karokat kepes okozni az etel aki serult belfloraval rendelkezik.

Abban pedig tevedsz hogy egyvalakinek egyvalamiben kellene hinned. Rajtad all melyik konyvet olvasok el, melyik etrendet probalod ki es az is hogy ezekbol mit otvozol ossze a csaladod reszere.
Ivett

Szitya írta...

Kedves Ivett!
Először is: köszönöm, hogy hozzászóltál, először is, másodszor is.
Aztán: akkor félreértettél: pont ezt mondom: ne higgyünk egyvalamiben! Már csak azért sem, mert ha attól valamiért eltérünk, akkor azt akkora lelkifurdalással tennénk, hogy már csak azért is káros lenne...
És teljességgel elhiszem, hogy étrenddel sokféle betegség megelőzhető.
Szeretettel és üdvözlettel:
Szilvi

Szitya írta...

Kedves Ivett!
Először is: köszönöm, hogy hozzászóltál, először is, másodszor is.
Aztán: akkor félreértettél: pont ezt mondom: ne higgyünk egyvalamiben! Már csak azért sem, mert ha attól valamiért eltérünk, akkor azt akkora lelkifurdalással tennénk, hogy már csak azért is káros lenne...
És teljességgel elhiszem, hogy étrenddel sokféle betegség megelőzhető.
Szeretettel és üdvözlettel:
Szilvi