Pages

2011. január 10., hétfő

Trükkös ajándék

Zita kapott a születésnapjára Tamitól, egyik legrégibb és egyik legkedvesebb barátnőjétől, egy igen jópofa, furfangos ajándékot. Ez egy póló, rajta a következő felirat, nyomtatva:

11
21
1211
111221
?
ZITA

Tami azt mondta Zitának, hogy szóljon neki, ha úgy gondolja, hogy rájött a megoldásra, azaz a következő számsorra. Ő pedig majd elárulja, hogy jó-e.

Nos, Zoli már akkor azt állította kapásból, hogy ő tudja a megoldást. Persze, nem árulta el. Aztán a Pólót kimostuk, síeléskor pulcsi alá került, és most, azaz tegnap, ismét felvette legidősebb lánykánk. Így aztán egész nap ott vibrált a szemünk előtt a megoldatlan rejtvény.

Este, vacsoránál, Zoli felírta a feladványt a táblánkra (van egy ilyen "emlékeztető"-táblánk az étkezőben, ahová fel szoktam firkálni a sürgősen beszerezendő tételeket, a heti fontos időpontokat, felhívandó telefonszámokat, elintézendő ügyeket). Felszólított mindenkit - jó, az Ikrek felmentést kaptak -, hogy gondolkozzon és találja ki a megoldást. Próbálkoztunk, próbálkoztunk, aztán nekem is bevillant végre valami. Zoli mondta, hogy írjam le, megmondja, hogy jó-e. Nagy büszkén leírtam, mire azt válaszolta, hogy ez nem jó....

Nos, az a lényeg, hogy a végén ő is elárulta, hogy ő mit tippelt...

És nem értettünk egyet... Szerinte ez a következő sor: 1222221
                                      Szerintem pedig ez : 312211

Szerinte azért, mert csak 1-esek és 2-esek lehetnek, és az a lényeg, hogy a számjegyeket összeadjuk, és az összegek közötti különbség mindig eggyel nő. Igen, értem, de szerintem, akkor ez nem az egyetlen lehetséges megoldás. Mert lehetne, mondjuk... 11122221. Vagy egy csomó másik. Ezért, szerintem, ez sántít.

Szerintem pedig azért az a jó, mert igazából mindig leírjuk azt, amit "látunk". Tehát a 11 az 2 darab 1-es, azaz: 21. A 21, az 1 darab 2-es és 1 darab 1-es, azaz: 1211. És így tovább. Tehát, az utolsó számsor, az 3 darab 1-es, 2 darab 2-es és 1 darab 1-es, azaz: 312211. Zoli szerint ez azért nem jó, mert kerül bele 3-as is. És hogy nincs semmi köze Zitához, míg az ő összegzős ötletével pont 12-höz jutunk el a kiinduló 11-ről, azaz Zita következő szülinapjához.

Tami még nem jelzett vissza az elküldött tippekre.

Lehet, hogy egyikünknek sincs igaza? De könyörgöm, akkor mi a jó megoldás?!?!

7 megjegyzés:

Lepkevár írta...

A te megoldásod a jó. ;)

http://gravitizer.hu/enigma/a0024.html

Vildi írta...

Szerintem is a "leírjuk amit látunk" megoldás a helyes:)

tim írta...

A megoldásodat elfogadjuk, az a helyes! Tami és egész családja

Szitya írta...

Köszi, hölgyeim! Szépe ez a női szolidaritás, ahogy engem támogattok! Jöjjön csak haza Zoli! Az orra alá is dörgölöm!!! :-)

khase írta...

Szitya es annak van valami jelentösege, hogy ez elsö szam es Zita neve pirossal van? :)))) Csak mert Marcelnek feltünt, pont idejött, mikor neztem a blogot es most total szam-manias, mindenhol es mindenben szamot lat, es ö allapitotta ezt meg :))
Egyebkent en is a Te megoldasod melle tennem le a voksom, de lehet, h csak mi nök gondolkozunk igy, a pasik mashogy latjak :)))

Nem semmi, hogy Klara mar olvas, szuper kiscsaj :)) Engem a nagymamam tanitott meg, ö tiszta szivvel-lélekkel-tanitoneni volt, Marcel most az ö matek-könyvet nezegeti allandoan :))

Szep hetet Nektek, sok puszi

Szitya írta...

khase!
Szerintem, az csak azért van más színnel, hogy feldobják (az amúgy rózsaszín) pólót.
Érdekes, hogy már ilyen kicsiként érdeklik Marcelt a számok!
Puszi nektek,
Szilvi

Névtelen írta...

Sztem a 312211 megoldással is 12-höz jutunk, ha összeszorozzuk a számokat. :)
üdv,Andrea