Pages

2010. április 19., hétfő

Április 19.

Indított szülés volt. "Te jó ég! - kaptunk a fejünkhöz a szülés előtti este. Mi lesz, ha mégsem lány lesz?!" Gyorsan előkaptuk a keresztnevek könyvét, és némi lapozgatás után ráböktünk a megoldásra: Milán lesz!!!! Igen, az teljesen jó lesz, mert az azt jelenti: "kedves"!

Persze, már mindenki tudja a történet végét: lány lett és Emma "maradt". Ahogyan azt már szinte évekkel előtte elterveztük.... Pedig próbáltak róla lebeszélni.... Misi Bátyám, amikor arról faggattuk, még a terhesség legelején, hogy milyen fiúneveket javasolna, visszakérdezett: "Miért, azt már tudjátok, hogy hogyan hívjátok, ha lány lesz?" "Persze!- vágtuk rá, - Emma lesz!" Misi elfintorodott, és azt mondta: "Akkor inkább legyen fiú!" Azóta, persze, az égadta világon semmi baja nincs ezzel a névvel. De, hogy ne csak Bátyámat mártsam be, az igazság az, hogy az egész család pislogott a név hallattán. Se közel, se távol nem ismert senki Emma nevű hölgyet. Mindenkinek leginkább egy nénike képe ugrott be... Vagy, ahogy az igen csak karakán szülésznő is mondta: "de miért adnak ilyen kontyos öregasszony nevet annak a szegény kis babának?" Mi csak mosolyogtunk, mert tudtuk: az Emma név tökéletes lesz!

Az lett. Annyira, hogy úgy terveztük, hogy a második keresztnevét, az ugyancsak gyögyörű, Nórát is felhasználva, majd Manónak becézzük (hiszen Em-maNó-ra), de valahogy szinte sosem jött a nyelvünkre... Mert ő olyan Emmás. És, bár ennek a névnek nincs pontos jelentése (hiszen tulajdonképpen egy másik, germán név becézett formájaként önállósult), mi készséggel hozzátársítjuk azt, ami a Milánnal járt volna: KEDVES!

Boldog névnapot, kedves, drága Emmánk!!!!!

(u.i.: 2002. február 27.-e óta szinte tömegesen jöttek világra az Emmák Magyarországon. Szinte már nincs olyan gyerekes esemény, ahol nem botolnánk egy Emmába, rendszerint azért fiatalabbakba. Mára már senki sem tartja ezt egy konytos öregasszony névnek, hanem egy vagány, belevaló, divatos névnek..... )

12 megjegyzés:

Unknown írta...

Boldog névnapot Emmának! :)

JuditAu írta...

Boldog névnapot Emmácska!

Natimi írta...

Boldog nevnapot kedves Emma!!:)

u.i.bocsi az "ekezetnelkulisegert"

Puszi,
Timi

sedith írta...

Isten éltessen sogáig, Emma! A virtuális fülhúzást képzeljétek oda!:)

kata írta...

Boldog Névnapot Emmának!

Bevallom, a kedvenc lánynevem.Ha nem lenne a keresztlányom Emma, Zsófi se lenne Zsófia.

Puszi,
Kata

Timi írta...

Boldog névnapot, Emma!!!

Vivien írta...

Én is nagyon boldog névnapot kívánok Emmának!

puszi.

Vivien

Dius írta...

Boldog Névnapot kívánok én is Emmának. :)
És tényleg szép neve van. :)

SKY írta...

Mosolyogtam a kontyos nénin, mert az én dédnagymamámat is Emmának hívták :):) Emi néni :):)
Pedig menyire vagány ez így Emmásan!!!
Boldog névnapot Neki!

Szitya írta...

Köszönjük szépen a köszöntéseket!!!

Vera írta...

Utólag is nagyon boldog névnapot Emmának!

Én is szeretem ezt a nevet, pedig nekem nem tűnik "öregesnek". Talán a német Oma miatt is jöhetett régebben ez a benyomása az embereknek? Előfordulhat, de ez csak most úgy eszembe jutott, nem tudom amúgy. :)
Emmának nagyon jól áll ez a név, ez a lényeg, jó, hogy kitartottak mellette. :)

Maimoni írta...

Utólag is boldog névnapot! Milyen szép lány (ő is)! Nálunk az oviban is van egy Emma, 4 éves.