Pages

2011. február 11., péntek

Mester és tanítványa

Klára a eu la grippe intestinale, elle est á la maison en concalescence. Hier, elle m'a donné une "lecon de dessin". J'ai du copier ce qu'elle faisait. La question: qui a dessiné quel dessin?

"Anya! Ma az enyém leszel?!"
Ezt Klára kérdezte tőlem tegnap reggel, "betegszabadsága" második (és fél) napján... Mit lehet erre válaszolni? Csak egyvalamit: IGEN!!!!!!
(Hogy lett volna "némi" dolgom? Na és?! Hogy a fodrászhoz már megint nem jutok el, immáron negyedik hete, és a vállamig érő hajamon derékig ér az egyre őszebb lenövés?)

Szóval, délelőttre, Klára "rajz-szakkört" ütemezett be. Ez úgy nézett ki, hogy ő volt a "tanár", én pedig a "szakkörös". A feladat pedig az volt, hogy nekem minden vonalkáját, mozzanatát le kellett másolnom. Őrületes munkába fogtunk: két órán át el sem moccantunk az asztaltól. és csak rajzoltunk - iszonyatos alapossággal és részletességgel - egyetlen egy rajzot, fejenként. "Klára-tanárnő" mindent elmagyarázott, hogy mit miért és hogyan készítsek, hihetetlenül lelkes és eszméletlen kitartó volt. Használtunk filcet, zsírkrétát és ceruzát, satíroztunk, pöttyöztünk, színeztünk, átrajzoltunk, mintáztunk, stb.

A végén megígértem neki, hogy felteszem ide, a blogra, a két rajzot, hogy megkérdezzem: meg tudjátok-e állapítani, hogy melyiket rajzolta ő (Klára) és melyiket én.
Íme a két rajz:


Egy kis "képmagyarázat": Bal oldalon felül a napocska mosolyog, gyönyörű szemekkel, kétféle színű sugarakkal. A felhőkön belül is látható némi "kunkorodás", hogy "valódibbnak" tűnjenek. A bácsi füvet nyír, a néni virágot locsol. A ruhája fantasztikus: lila és kék alapon piros mintácskák, elöl egy "kötényszerű" rátét, sárga és pöttyös. Baseball-sapka van a kontya felett. Van még három virág (rózsák, tüskékkel), mögöttük térdelő, göndör hajú kislány. A kislány mögött hatalmas körtefa (a körték már leestek), odúval, az egyik ágon bagoly (mert a baglyok körtefákon laknak - Klára szerint). A baloldali fáról erősen hullik a makk (ami inkább mogyoróra hasonlít).

Naaaa? Melyiket rajzolta a "Mester" (Klára) és melyiket a "tanítvány" (én)? Tippeket kérek szépen, Klára nagyon örülne!!!

Délután pedig legóból építettünk egy "bulis-ottalvós múzeumot". Hogy ilyen nincs is?! De bizony, van! Ott a bizonyíték a nappalinkban....  

12 megjegyzés:

JuditAu írta...

Na azért nem oylan nehéz meglátnia felnőtt vonásokat az első képen, az a Tiéd. A második meg Kláráé...
De le a kalappal, nagyon szép az alkotás! :)

khase írta...

Nagyon jo napotok lehetett!!! Igen, azert arulkodnak a felnöttesebb vonasok, a fak agai, a szabalyosabb viragszirmok, felhöszelek, de nagyon ügyes Klara, hogy ilyet tud rajzolni!!!

A legos "bulis-ottalvós múzeum"rol is tehetnel fel fotot :)))

Akkor azert ezek szerint Klara jobban van mar? :)

Szep 7veget Nektek, sok puszi! Orsi

Gál Edith írta...

Szerintem is Tied a felső és Kláráé az alsó :)
Nagyon szép mindkettő!! :)

Vivien írta...

Szia Szilvi, hogy őszinte legyek, nekem voltak elbizonytalanító képelemek.

Először az emberkék fejformájánál gondoltam azt, hogy a felső a Te műved, az alsó pedig Kláráé. Aztán megláttam a hölgy ruháját, és azt mondtam, hogy az alsó képen sokkal szebben van kidolgozva, tehát biztosan az alsó a Tiéd. Aztán a felhő bondorkájánál megint úgy láttam, hogy a felső a Te rajzod, mert az olyan felnőttesebb. A kislányt elnézve megint az alsóra tippeltem volna, hogy Te rajzoltad, és a felsőt Klára. A makkoknál a felsőre tippelnék, hogy a Te kezed munkája, viszont a virágoknál nem tudok különbséget tenni.

Ami miatt azt választom, hogy Te a felsőt, Klára pedig az alsó képet rajzolta az a következő: faágak és a férfi testének arányossága. A többinél csak akkor venném észre a különbséget, ha így egymás mellé teszed a képeket. Egyszerűen le vagyok nyűgözve Klára rajztudásától. Szívesen vennék én is tőle leckéket, átadhatod Neki! :)

Jobbulást a Lányzónak! Sok puszi.

Vivien

Gabika írta...

Én is bajban voltam a döntéssel, de egyetértek a többiekkel: szerintem is a fölső rajz a Te munkád, az alsó Kláráé! De mindkettő gyönyörű lett! :)
Jobbulást kívánok a kis betegnek!
Szép hétvégét az egész családnak! Szeretettel: Gabika

AnikÓ írta...

Szia Szlvi és Klára!

A felső a tiéd Szilvi és az alsó Kláráé. De le vagyok nyűgözve, hogy egy ilyen csöpp kezecske milyen remek művet tud készíteni! Gratulálok Klára! Lehetnél itt a blogban anya illusztrátora! :-)

A legos dologra én is kiváncsi vagyok!

puszi nektek

Timi írta...

Sziasztok Lányok.

Én semmi másért csak a faágak ábrázolása miatt mondanám a felső rajzra,hogy a Tiéd az alsó pedig a Mesteré(Kláráé).További jó szórakozást és jobbulást kívánok.

kikocs írta...

Hát, nagyon nagyon nehéz megkülönböztetni! :) Én először azt gondoltam, az alsó a tied, de talán mégis igaza van a többieknek. Én pont a faágak miatt gondoltam rá, hogy az Klára rajza...

iméon írta...

Szerintem a felső a tiéd! :) A faágak ívelése, a lábak normál hosszúsága, a hegyes kis orrok miatt. :) DE mindkettő nagyon szép. le a kalappal a mester előtt és a tanítványa előtt is. :)

Nils Holgersonné írta...

énnekem is többször meg kellett néznem, de végülis te nyerted a felsot, Klára az alsót. Klára szuperul rajzol, te viszont nem másoltál elég pontosan ;)

eorica írta...

Az alsó a gyerekrajz, ami sokkal természetesebben ábrázolja a valóságot, a mozgás lendületét, a rajzolás öröme jön le róla, dinamikus, megfelelési kényszer nélkül:), a másikon látszik az igyekezet, a valósághű ábrázolás igyekezete, kissé merev vonalakkal:)
Ez kicsit olyan, min az ősemberrajzok a barlang falán, suták, és mégis 3 vonallal a lényeget mondja el, és sohasem giccses.

Szitya írta...

Na jó, lezárom a szavazást.... :-)
És igen, eltaláltátok: Kláráé az alsó.
Köszönjük a sok bókot, Klárának is tolmácsoltam őket (Vivi, a tiédet fel is olvastam, hiszen téged igazán ismer!)
Eorica igen szigorúan fogalmazta meg itt a végén a lényeget: Klára fantáziadúsan és ÖRÖMMEL rajzol, az én változatomon pedig az az igyekezet látszik, hogy mégis csak próbáljam meg lekopírozni az ő szárnyaló képzeletét. Nem álszerénység részemről azt mondani, hogy nem tudok olyan jól rajzolni, mint ő; és sosem jutottam el olyan ihletett magasságokig, hogy kiötöljem, hogy milyen kis kunkori formákkal lehet leképezni a fatörzset, vagy hogyan mintázzam le egy rajzolt néni köténykéjét netán, hogy a rózsatüskék alá húzzak egy zöld vonalat, hogy kiemeljem...
Szóval felnőttesen, igen, de én csak másoltam. Az ÖTLET csakis Klára fejét lakja!