Pages

2010. augusztus 12., csütörtök

Klára kívánságai

Klára már vagy féléve a névnapjára készül... De Imola névnapja óta biztos. És Kláránkban a legnagyobb mostanság a megszerzési-megtartási-birtoklási vágy. Így aztán az elmúlt félévben kb. ezer és egy dologra mondta azt, hogy ő akkor majd olyat kér a névnapjára. Ezek közé tartozott minden olyasmi, amit testvérei esetleg kaptak, megtaláltak, használtak, viseltek -és neki nem volt pont ugyanolyan. Egy konkrét példa: mindkét Iker számára sikerült találnom a kinőtt holmik között egy-egy farmershortot. Bő két méret már köztük a különbség, így volt ez lehetséges. Igenám, de nem két teljesen egyforma farmershort volt! Így aztán a "teljesen-ugyanolyan-short-mint-Imóé" is felkerült egy darabig a névnapi kívánság-listára.

Mindazonáltal, az utóbbi hetekben csillapodott Klára harácsolós mániája, és kezdett ez a bizonyos lista kikritályosodni. Még mielőtt leírnám a tételeket, tisztáznék valamit. Mégpedig azt, hogy miért is hagyunk teret egy ilyen nagy névnap-kultusznak, hogy még kívánság-listát is össze lehessen állítani. Egészen egyszerűen azért, mert egy iker-gyereknek ez az egyetlen önálló ünnepe! Hiszen még a születésnapja sem csak a sajátja, mivel ott ül mellette egy másik kisgyerek, aki egy másik tortán pont ugyanannyi gyertyát fúj el, mint ő-és akkor még nem beszéltünk a Karácsonyról, Mikulásrólés Húsvétról, ami mind KÖZÖS ünnep. Viszont a neve és annak napja és ünnepe csak az övé! Naná, hogy szinte jobban várja, mint a születésnapját! És mi, megértő szülők, szívesen teszünk a kedvére, és komoly ünnepként üljük meg a neve napját!

A lista ráadásul remekül jellemzi a mi Kláránkat, a neve jelentése alapján is fényes-okos-világos kis ropilábú lányunkat. Klárát, aki olyan más, mint a másik három, Klárát, aki hihetetlenül öntörvényű, határozott, karakán és.... hisztis. Klárát, aki szinte mindig mást akar, mint a többiek, Klárát, akinek úgy pörög az esze, hogy mi csak döbbenten pislogunk, Klárát, aki folyamatosan igényelné az exkluzív figyelmet, Klárát, aki képes órákon át elmélyülten remekműveket rajzolni, Klárát aki úgy fiús, hogy még véletlenül sem nézné senki fiúnak, Klárát, aki méregzsák és kifinomultság egyszerre, Klárát, akinek nincs nagyon kedvünk ellent mondani, Klárát, aki úgy fél a vihartól, hogy zokogva bújik be a takarója alá, ha meghall egy dörgést. Klárát, akit úgy imádunk, ahogy van. Klárát, aki kell a mi családunkba.

Jöjjön hát a lista:

1. Egy könyv a vulkánokról.
Hogy miért is? Mert nap-mint-nap megnézzük itt, a Balatonon, a Badacsonyt. Ahová ő nagyon szeretne elmenni. Csakhogy... Tudja már róla, hogy az egy kialudt vulkán. Node... Arra a kérdésére, hogy honnan tudjuk biztosan, hogy egy vulkán tényleg kialudt és végleg, nem tudtunk teljesen pontos és tudományos választ adni. A gyermek Larousse enciklopédia sem foglalkozott ezzel. Tehát, szüksége van egy könyvre, amelyben talál erre a kérdésére egy részletes választ. És ha az a magyarázat illik a Badacsonyra, nos, akkor hajóra szállhatunk és megnézhetjük "testközelből" is. Addig jobb a biztonság...

2. Egy csillagvizsgáló távcső
Klára minden este aggódva kémleli az eget: feljött-e már az Esthajnal-csillag? Ha igen, akkor megnyugszik. Ha még több másik csillagot is lát, még jobb! "Mert az azt jelenti, hogy holnap derűs időnk lesz!"- jelenti ki megkönnyebbülve. Klára imádja a meteorológiát és utálja a viharokat. A csillagokat pedig szívesen vizsgálgatná alaposabban is - derűs időben.

3. Egy olyan fürdőnadrág, mint amilyen a testvéreinek van
Íme egy tétel, ami bent ragadt a "mindent-akarok-ami-a-többieknek-van" mániájából. Ezt a szörfös gatya fürdő-viseletet először Zita találta ki. Emma azonnal követte; így nekik közösen szereztük be ezeket a combközépig vagy térdfölé érő fürdő-alkalmatosságokat. De Emmának már volt tulajdonképpen egy hasonlója, amit ő, a hozzá passzoló fürdőruhára akarta húzni, shortként. Csakhogy - ne szépítsük! -kihízta. Imó pocakjára viszont még pont jó! Ezért aztán Imolának is lett ilyen "divatos" darabja! Klárának viszont nem. Nos, ezt a fájó hiányt szeretné ő enyhíteni.

4. Közös vásárlás
Ami már féléve a lényeg számára a névnapozásban, amit már féléve kér és emleget, amit sosem hagy ki a felsorolásból, az az ajándékainak közös beszerzése - velem. Hogy ő meg én, EGYÜTT, menjünk el "shoppingolni". Zoli kissé lázadt ez ellen a kívánsága ellen, de én kiéreztem ebből azt az igényt, hogy CSAK vele, CSAK neki vegyünk, CSAK én (Zoli is jöhetett volna, de testvér nem).

És hogy mi teljesült a kívánság-listából? Vulkános könyvet találtunk -még válogathattunk is (úgy látszik, hogy az izlandi mizéria felkeltette az érdeklődést). A könyvesboltban még kiválasztott egy másik kis könyvet is " a Dédi nevében", ami az erdei állatokról szól. Csillagvizsgáló távcsőre nem bukkantunk, de ettől nem keseredtünk el. Felajánlottam neki, hogy bóklászhatunk a játékboltban, amennyit csak szeretne, és választhat onnan még valamit. Hosszan, megfontoltan válogatott - majd kiválasztott egy teljesen nőiesen felesleges, ámde számára otthagyhatatlan játékot: egy kis bőröndöt mindenféle babaékszerrel. De elégedett volt zsákmányával, a pénztárcám sem rogyott össze a kiadástól, így miért ne? Ha ennek örül?! A fürdőruhát elmismásoltam, ugyanis azt már beszereztük korábban Zitával és Emmával - csak annyit mondtam, hogy lesz számára meglepetés is -ez lesz az! És - ahogy ez a leírásból kiderült, a leghőbb vágya, mely szerint kettecskén induljunk ajándék-vadászatra, ugyancsak teljesült. És becsületére váljon, hogy türelemmel várja a holnapra halasztott ünneplést ahhoz, hogy tényleg "birtokolhassa" a szerzeményeit. Mert bár ma van a napja, holnap ér ide, Boglárra, Zita és Zoli (meg, ha minden jól megy, a keresztszülők) ahhoz, hogy megtartsuk az igazi családi ünnepet. No, azért a mai nap sem telt el "csak úgy". Túl a három szál "dísz"-napraforgón, amit a boglári piacon szereztem be a számára, és amit "jaj, Anya, mindig is egy csokor napraforgóról álmodtam" kiáltással vett át, vigyorogva, szerveztünk még egy emlékezetes kis túrát Viszre is, a legcsökönyösebb kicsi leánykánk tiszteletére.
De ezt majd holnap mesélem el, az ünnepléssel együtt. Boldog névnapot, édes, drága Klára!
                  

6 megjegyzés:

JuditAu írta...

Boldog névnapot Klárának! Teljesen megértem, hogy miért a különleges ünneplés, meg azt is, miért olyan fontos neki, hogy CSAK VELE menjetek el vásárolni. :)

SKY írta...

Isten éltesse Klárát!!! :):)
Kicsit Mikoltra emlékeztet, nagyokat mosolyogtam és elképzeltem, hogy milyen volt Klára ekkorának, és milyen lesz Mimi akkorának :)

Ez az együtt csak velem dolog már nálunk is felmerült igényként, Hanna épp ma kérdezte újra, hogy mikor megyünk. Ha néha valamiért kettesben vagyunk, mondja is, hogy ez milyen jó neki.
Osztozni szép, de kitüntetettnek lenni mégiscsak kell néha.

Holnapra szép időt és nagyon vidám ünneplést Nektek!
Kinga

sedith írta...

Hú, de sok mindent kell pótolnom. De nem hagynám ki a világért sem!;):) Addig is: Boldog névnapot, Klára!:)

Szitya írta...

Köszönöm Klára nevében is a köszöntéseket (az előző bejegyzéshez érkezetteket is!).
Az ünneplésetöbb részletben zajlott -majd jövök a részletekkel.

Vera írta...

Utólag is nagyon boldog névnapot a kis hölgynek! Sajnálom, hogy csak most tudom tolmácsolni, pedig egyből a ti Klárátok jutott eszembe Klára-napon. :) Voltak itt kisebb-nagyobb események, amik miatt csak futtában jutottam nethez.

Amúgy mi is szeretjük megünnepelni a névnapot is, függetlenül attól, hogy külön vannak a szülinapok. Kisebb az "ereje" mint a szülinapnak, de legalább alkalom arra, hogy összegyűljön a család. no, és hogy a nagy osztozkodós mindennapok után egy kicsit az az egy gyerek legyen a középpontban. szerintem is fontos.

Remélem, jól sikerültek az ünneplések, várom a beszámolót!
Puszi!
V.

Unknown írta...

Boldog névnapot Klárának így utólag is! :)