Pages

2010. szeptember 9., csütörtök

Hip-hip hurrá!

Noha a XVI. kerület "őslakosának" számítok, eddig csak ritkán éreztem úgy, hogy hű de kitüntetett helyzetben vagyok, hogy itt élhetek. Tisztában vagyok vele, hogy ez Pest legdrágább kerülete, hogy ez kertváros, kérem szépen, csak valahogy semmilyen egységes báját nem találtam a helynek, nincs "szelleme", semmi extra. Persze, a város sok más részéhez képest kellemesebb itt, talán, de ennyi. Ha nem lenne a kötődés a szülői házhoz, akkor bizonyára Budán kerestünk volna hajlékot magunknak, annak idején, vagy akár... no de erről majd máskor. De itt élünk, és kész.

Viszont pár hónapja megmozdult valami körülöttünk. Míg az elmúlt tíz évben egy szégyenletes hepehupás, járda és világítás nélküli úton zötykölődhettem a csajokkal akár babakocsival, akár kismotorral, akár biciklivel, vagy csak gyalog, ha bárhová el akartunk jutni: park, játszótér, piac, bolt, majd ovi és suli, és a játszótér is olyan szellős volt, hogy el sem volt kerítve (így aztán, a park másik részén sétáltatott kutyák közül néha "beugrott" oda is néhány, sőt, a szemem láttára harapott meg gyereket), nem beszélve a város egyik leglehangolóbb piacáról (hatalmas, de kong, a még működő üzletek pedig tákolt viskókból üzemeltek), nos míg ez eddig így volt, most mindent átlakítottak-átalakítanak! A piacot már március óta "csinálják", azaz, először a földdel tették egyenlővé, majd most már "kibújt" az új csarnok-épület. A hepehupás utunk (az utcánk végében), amit "Sashalmi Sétánynak" csúfolnak már évtizedek óta, már tavasz vége óta komoly munkálatok tere, és reméljük, hogy hamarosan elnyeri a nevéhez méltó külsejét is.

És a park! Az egyszerűen FANTASZTIKUS lett! Régen "Tanács parknak" hívták a helyiek, most ezzel konzekvensen "Önkormányzati parknak" (mert hogy az egyik végében áll a kerületi Önkormányzat épülete), pedig hivatalosan "Havashalom park". Nos, aki Budapesten él, vagy a környékén, javaslom neki, hogy jöjjön el, és nézze meg! Aztán pedig á-mul-jon!!!!

Pár napja már "birtokba vehettük" - és meg is tettük, gyakorlatilag az egész kerület ott élvezkedik! Így aztán mi sem maradhattunk ki!

Először  Zoli és az Ikrek fedezték fel (ugyanis Zoli szúrta ki, hogy már lehet használni) múlt vasárnap, amikor az én "állóképességem", illetve annak komoly hiánya, lehetetlenné tette, hogy csatlakozzak. Klára olyan lelkesen, csillogó szemekkel tért onnan vissza, hogy már akkor tudtam: ez tényleg szuper lehet, ha a mostanság főfanyalgóvá előlépett leánykám is így belelkesült!

Ezért aztán, kedden, amikor volt egy kis időnk, ismét "elrándultunk" oda (kb. 5 perc gyalog, most, hogy még kerülni kell), Emmával, Klárával és Imóval. és a fényképezőgéppel. Mert ezt dokumentálni kell!

Tehát mi is van? "Természetesen", gyönyörű növényzet, rendezett pázsit. Egy hatalmas, több részre osztott, elkerített játszótér! Ahová visszatették a régi kedvenceket, azaz a nagy favárat és a "siklót", de kiegészítették egy nagy homokozóval, egy, kisebbnek szánt, résszel, egy még nagyobbaknak szánt résszel és a megunhatatlan pörgős alkalmatossággal. A játszótér közepén gusztusos virágos rész, körbepadozva. Van ivókút, és ha jól sejtem, mellékhelyiségek épülnek a szomszédságában.




De nem csak játszótér van ám! Gondoltak a még nagyobbakra is, a kamaszokra is! Mert van egy puha talajú kosárpálya, egy ugyanilyen kézilabdapálya, pár pingpongasztal, és!... aminek, úgy látom híre ment már a fél városban: egy gördeszkás-bicós "gödör". Ez utóbbi hely eléggé úgy tűnik, mint amit a vagányokon kívül a mentősök is sűrűn fognak látogatni, de a magam részéről úgy gondolom, hogy mivel most nagy divat az ilyesmi, még mindig jobb, ha az erre kitalált helyen, rendezett körülmények között tesztelik magukat a fiatalok. Mondanom sem kell, hogy a bicajjal és rollerrel érkezett leányaim is ki szerették volna próbálni, de akkora volt a tömeg, hogy maguktól is elriadtak tőle...


És akkor még van valami szuper: egy ugyancsak puha talajú (rekortan, vagy mi...) futópálya!!!! Igggen! Az ki is megy egy kicsit a parkból, gyakorlatilag a kapunk előtt fog (majd) elhaladni!!!!!

Van még egy furcsa motívum a parkban: felállítottak (vagy inkább lefektettek) mindenféle alakzatú betonvalamiket, amiket aztán kiraktak szép, piros mozaikocskákkal. Állítólag "napozók" ezek...

Szóval, hihetetlen, hogy ez mennyit dob a közhangulaton! Hogy ezt pont a választások előtt fejezték be, nyilván némi "hátsó szándékkal"? Kit érdekel? Azóta már voltunk még egyszer és egyszerűen öröm látni, ahogy az emberek elkezdték használni ezt a kellemes, nagyon élhető, közösségi helyet! ÉL a környék végre!!! Ezzel a parkkal, ebben a parkban, úgy érzem, hogy végre eljutottunk Európába, abba a nagybetűsbe. Köszönjük!!!!

u.i.: Már csak azt kérnénk, hogy az utcánk végében található építkezés mihamarabb ugyanilyen szép, rendezett élményt nyújtson! Most még ilyen: De kivárjuk! Tudjuk, hogy érdemes!

2 megjegyzés:

Vivien írta...

Rá sem lehet ismerni a helyre!!! Nagyon szép lett!

Ilyenkor mindig azt kívánom, bárcsak évente lennének választások, mert valóban feltűnő változások szoktak történni... :))

Jó élvezkedést kívánok Nektek! :)

Vivien

Szitya írta...

Gondoltam, Vivi, hogy te biztos teljesen átéled-átérzed és megérted, hogy miről "beszélek"!
Kiránduljatok egyszer erre! :-)
Puszi,
Szilvi